Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Dnes začíná Festival bollywoodského filmu, představí tváře Indie

Kultura

  9:55
PRAHA - Dnes večer v Praze slavnostně začne Festival bollywoodského filmu. Luck By Chance, Billu Barber, Dostana, Rock On, Drona... ty a mnoho dalších. To jsou tituly, které chtějí uzemnit do sedadel nebo naopak rozhýbat tělo a zacloumat emocemi.

Festival bollyoodského filmu (2008) foto: archiv Festivalu bollyoodského filmuReprofoto

Již po sedmé se na podzim tohoto roku uskutečňuje Festival bollywoodského filmu. Letos nově nejen v sálech pražského kina Světozor, ale exkluzivně i v prostorách Velvyslanectví Indické republiky. V průběhu týdne ve dnech od 12. do 18. října budou zájemci moci shlédnout širokou škálu filmů různých žánrů. Projekce v prostorách ambasády, která bude od 12. do 14. října, bude zdarma; kino Světozor promítá od 15. do 18. října.

Letos festival nese podtitul Faces of India / Tváře Indie. Zájemci se setkají s bollywoodskými trháky, ale také s řadou vážnějších titulů, nezávislými snímky a dokumentárními filmy. Festival má každý rok bohatý doprovodný program. Součástí jsou setkání a diskuze s hosty profesně spojenými s indickým filmem, ochutnávka indické kuchyně, výzdoba kina v duchu Bollywoodu a soutěžní výstava fotografií v prostorách kina Světozor. Nebude chybět ani tradiční festivalová bollywoodská party v indických rytmech v sobotu 17. října v PM Clubu v Praze 2.

Kája a Jája v Bollywoodu

Kája: Jé, hele, už je zase ten Festival bollywoodskýho filmu! Faces of India, hmmm, dobrej plagát.
Jája: Nevim, no, zase Jiráček, ten má teda ten svuj ksicht teď fakt všude!
Kája: A jo, sem ho tady vůbec nepoznal. Hele, je mi volnej, určitě na to du.
Jája: Kámo, tak to je přesně ta akce, na kterou mě teda nikdo nikdy nedostane.
Kája: A proč jako?
Jája: No Venca řikal, že viděl jeden film v Anglii v bedně a že Bollywood jsou jen takový hloupý muzikály. Chápeš, samý písničky, tanečky a žádnej kloudnej děj, prej.
Kája: Jó? Tak jako tancovačky tam jsou, ale taky ne v každym filmu. Jsem byl loni na třech kusech a musim říct, že mi to blbý teda ani nepřišlo, docela sem se nasmál a děj tam taky byl docela kloudnej. A navíc, kámo, je fakt na co se koukat, ty Indky, kdybys to viděl.
Jája: Tak jako Indky můžou bejt dobrý, ale nevim, jestli vydržim nečinně sedět v kině tři a půl hodiny na těch starejch seslích.
Kája: No voni ty nový filmy už tak dlouhý nejsou... a sesle ve Světozoru vyměnili za krásný křesílka. A taky bylo loni dobrý, že sis normálně moh do sálu donýst občerstvení od indický restaurace, aby sis ten čas zpříjemnil, tak snad to bude letos taky.
Jája: Hele, sory, já tu komerci fakt nemusim.
Kája: Tak přes to asi nejede vlak. Ale hele, koukej, tady vidim, že budou dávat i nějaký nekomerční filmy vod nezávislejch indickejch režisérů.
Jája: No tak to bych možná dal....
Kája: Ti řikám, Jardo, fakt jdi ten Bollywood zkusit, v bedně dávaj kdeco, festival je vo něčem jinym.
Jája: Tak třeba bych i něco zkouknul, ale nechce se mi za to vyhazovat prachy, krize, chápeš.
Kája: Tak můžeš zkusit aspoň jeden film na indický ambasádě, tady totiž píšou, že tam od pondělí do středy promítaj zadarmo.
Jája: Fakt jo? Ty bláho, tak to bych moh vzít Marii, si potrpí na romantiku, navíc rande zadáčo, co...
Kája: Jak řikám, aspoň jeden, to tě určitě dostane.
Jája: No to nevim, čéče...
Kája: A hele, výstava, Faces of India, no konečně se dovim, co jsou ty herci a herečky zač.
Jája: Prosim tě, ty ména, kdo si to má pamatovat....
Kája: A ještě Bollywood Party na závěr?! Paráda, zatrsáme na pravý bollywoodský hity!
Jája: Prosimtě, se budeš někde ztrapňovat jo?
Kája: Jardo, s tebou je to faaakt těžký.

Autoři: