Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Dnešní hudbu neznám, řekl Svěrák. Dyka s Klusem mu doporučil známý

Kultura

  12:00
Do českých kin míří nová hudební pohádka Tři bratři v režii Jana Svěráka. Děj filmu, včetně písniček, které ve snímku zaznívají, pochází z pera režisérova otce Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Snímek byl včera v předpremiéře uveden v Ostravě, v kinech se pak bude promítat od 14. srpna.

Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák, Vojtěch Dyk, Gabriela Míčová a Zdeněk Piškula při předpremiéře filmu Tři bratři foto: ČTK

Výpravná pohádka s řadou známých herců je po filmu Kuky se vrací z roku 2010 druhým celovečerním počinem režiséra a producenta Svěráka pro dětské publikum. "Chystal jsem anglicky mluvený film a věděl jsem, že to bude složité na něj shánět peníze a vůbec producenty, tak jsem si říkal, že bych asi něco měl v mezičase připravit, kdyby ten anglicky mluvený film nevyšel. Maminka mi vnutila do auta cedéčko s minioperkami, které dělal táta s Jardou Uhlířem. Když jsem si to poslechl, tak jsem zjistil, že to má krásné melodie, vtipné texty, a že to přináší spoustu emocí, a že je škoda se nepokusit z toho udělat celovečerní formát," řekl Svěrák.

Piškulu Svěrák nejdřív odmítl, musel se naučit roli

V hlavních rolích tří bratrů se představí hudebníci Vojtěch Dyk a Tomáš Klus, nejmladšího ze sourozenců ztvárnil Zdeněk Piškula. Podle Svěráka v jejich obsazení neměl hned jasno. "V hudební scéně se nevyznám, už jsem přeci jenom starší člověk a současná česká hudba mě nezajímá. Takže když jsem začal pohádku obsazovat, spojil jsem se s kamarádem, který se v tom vyzná a ten mi vytipoval mladé lidi, kteří umějí zpívat a zároveň by uměli i hrát a z nich vypadli dva - Vojta Dyk a Tomáš Klus, protože jsou zároveň herci a zároveň zpěváci," řekl režisér.

Jan Svěrák a Zdeněk Svěrák

Nejmladší z bratrů v podání Piškuly měl cestu do pohádky složitější. Vytipovala ho castingová agentura a Svěrákovi se líbil typově. Nenadchl ho však jeho zpěv. "Dostal text a zazpíval to příšerně," vzpomínal Svěrák. A tak mladého herce odmítl, ten se však nenechal odbýt a požádal ještě o jednu šanci s tím, že se píseň doučí. Druhou šanci nakonec dostal. "Přišel a zazpíval to výborně, takže jsem mu hned podal ruku," řekl Svěrák.

Pohádka vypráví o bratrech, kteří se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Sourozenci při svém putování vstupují do slavných pohádek (Červená karkulka, Šípková Růženka a O dvanácti měsíčkách), ve kterých je čeká mnoho nástrah i nečekaných příhod.

Snímek s rozpočtem 42 milionů korun se začal natáčel počátkem loňského roku. Představí se v něm například i Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Ivana Chýlková, Bolek Polívka, Zuzana Norisová či Miroslav Vladyka.

K filmu Tři bratři vychází také kniha přibnližující jeho vznik

Spolu s filmem vznikla i kniha Příběh filmu Tři bratři, kterou napsal Darek Šmíd spolu s Janem Svěrákem. Křest knihy přístupný pro veřejnost proběhne v úterý 19. srpna 2014 v 17:00 hodin v pražském knihkupectví Palác knih Luxor na Václavském náměstí. 

Autor: