Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dny evropského filmu se blíží, nabídnou úchylky i neurózy

Kultura

  21:31aktualizováno  21:53
PRAHA - Za necelý měsíc zahájí Dny evropského filmu. Jejich jedenadvacátý ročník se uskuteční od 10. do 17. dubna v pražských kinech Světozor a Lucerna, pokračovat budou v brněnském kině Scala. Ozvěny přehlídky potěší koncem dubna filmové fanoušky v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Hradci Královém, Havířově a Plzni.

Fotografování si užil i představitel zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga ve filmu Sociální síť Jesse Eisenberg. foto: APČTK

ČTK to sdělila mluvčí přehlídky Michaela Dvořáková. "Dny současné evropské kinematografie zahájí 10. dubna v kině Světozor snímek Dvojník, který natočil po svém úspěšném debutu Jmenuji se Oliver Tate jako volnou adaptaci románu Fjodora Michajloviče Dostojevského režisér Richard Ayoade. Jde o kafkovsky absurdní, místy až surreálně laděný černohumorný příběh o muži, do jehož života vstoupí dvojník a radikálně mu zkomplikuje život," uvedla Dvořáková.

V hlavních rolích černé komedie se představí Jesse Eisenberg (Sociální síť, Podfukáři) a Mia Wasikovská (Děcka jsou v pohodě, Jana Eyrová).

Přehlídku zakončí celovečerní debut Finsterworld německé režisérky Frauke Finsterwalderové. Film, který promítne 17. dubna kino Lucerna, je složen ze série vzájemně propletených příběhů několika hlavních postav a jejich někdy až bizarních zálib, úchylek či neuróz.

Jsou jimi pedikér pečlivě sbírající odumřelou kůži z nohou svých klientek, policista s obskurní zálibou v kostýmech zvířat, povrchní dokumentaristka hledající "velké téma" či rozmazlený fracek využívající své bohaté rodiče. V jedné z vedlejších rolí se představí například polský talent Jakub Gierszal (Yuma) či známá německá herečka Corinna Harfouchová (Pád Třetí říše).

Současná podoba thrilleru

Finsterwalderová za film získala například Cenu kritiků a hlavní cenu Golden Eye na festivalu v Curychu nebo cenu Bronze Zenith z festivalu v Montrealu, dodala mluvčí.

Program přehlídky bude rozdělen do zaběhlých tematických sekcí (Národní liga, Best Of, Media, €Docs, K věci), ke kterým letos přibyla speciální sekce EuroCrime, věnovaná současné podobě thrilleru a kriminálních filmů napříč Evropou. V ní se představí například belgický film Podivná barva slz tvého těla režisérské dvojice Hél?ne Cattetové a Bruna Forzaniho, který je poctou italským thrillerům 70. let.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...