130 let
Kapela The Betty Bears

Kapela The Betty Bears | foto: Dny Jeruzaléma v Praze

Dny Jeruzaléma v Praze představí současné umění z Izraele

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Tanec, hudba, film, výstavy, literatura i móda umělců z Jeruzaléma se ve dnech 18. až 21. června představí v Praze. Festival Dny Jeruzaléma v Praze zahájí trhy na náplavce, jejichž atmosféru bude každý den v podvečer doplňovat hudební produkce.

Pořadatelé slibují, že Jeruzalémské trhy promění náplavku v exotickou promenádu, návštěvníci zde budou moci ochutnat potraviny typické pro region, čerstvé limonády, izraelské víno nebo kávu. Do tajů blízkovýchodní kuchyně zájemce zasvětí palestinský izraelský šéfkuchař.

Na návštěvníky čeká během festivalu i řada přednášek týkající se témat izraelské literatury nebo módy. V galerii Avoid na náplavce bude multimediální výstava Veroniky Dolanské. Na filmové přehlídce na lodi Tajemství bratří Formanů bude možné zhlédnout dokumentární snímek Footsteps in Jerusalem, jenž je mezigenerační výpovědí a poctou Davidu Perlovovi, otci moderní izraelské dokumentaristiky, a jeho legendárnímu filmu In Jerusalem, který natočil v roce 1963.

Tanečnice Einat Ganz

Taneční představení i dílny

Ve spolupráci s Tancem Praha se v taneční sekci představí tanečnice Einat Ganz, známá izraelská choreografka Iris Erez či tanečnice Noa Zuk, která ve své tvorbě analyzuje rituály a stereotypy. Zuk také pro zájemce připravuje dílnu známé taneční techniky gaga. Tu vyvinul dnes světově známý izraelský choreograf Ohad Naharin a spočívá v kombinaci "úsilí, požitku a vášně pro pohyb". Workshop bude 20. června od 16:00.

ČTĚTE TAKÉ

Každý večer se na divadelní lodi Tajemství budou odehrávat afterparties izraelských VJs. Hudební část programu Dnů Jeruzaléma v Praze nabídne 21. června festival United Islands, kde se představí žánrově rozličné kapely, jako jsou například elektroničtí Garden City Movement či folkoví The Angelcy.

Na festival Dny Jeruzaléma v Praze naváže výstava dokumentárního fotografa Davida Rubingera, který 4. července přiveze na Staroměstskou radnici výběr ze svých děl zobrazující dramatické milníky v historii Izraele. Program festivalu viz www.dnyjeruzalemavpraze.cz.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK