Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Do Cannes míří Tarantino, Coenové i Krobot

Kultura

  10:58
PRAHA/CANNES - Organizátoři nejprestižnějšího světového filmového festivalu v Cannes včera zveřejnili program 60. ročníku. V hlavní soutěži nebude sice český snímek, ale český herec ano.

Gejzír hvězd. Souleymane Cissé, Wong Kar Wai, Penelope Cruz, Julitte Binoche, Jane Campion, Gérard Depardieu, Bruce Willis, Samuel L. Jackson a Pedro Almodóvar na plakátu letošního festivalu. foto: repro LN

Podle prvních informací by měl být letošní jubilejní ročník festivalu v Cannes opravdu nablýskaný. Už kvůli nafocení plakátu dali organizátoři přehlídky dohromady řadu světových osobností: zapózoval jim Bruce Willis, Pedro Almodóvar, Gérard Depardieu, Samuel L. Jackson, Penélope Cruz nebo Juliette Binoche.

Přehlídku 16. května zahájí novinka režiséra Kar Wai Wonga My Blueberry Nights, která je jedním z dvaadvaceti soutěžních snímků ucházejících se o Zlatou palmu. V kolekci soutěžních filmů opět figuruje řada jmen tvůrců, kteří už byli v Cannes úspěšní.

Quentin Tarantino tu například představí svou polovinu hororového projektu Grindhouse, na němž pracoval s Robertem Rodriguezem – v programu se objeví Tarantinovo Death Proof. Festivaloví diváci uvidí i nový film v Cannes už rovněž oceněného tvůrce Guse Van Santa nazvaný Paranoid Park.

Soutěžit budou i bratři Joel a Ethan Coenové s adaptací románu No Country For Old Man čerstvého držitele Pulitzerovy ceny Cormacka McCarthyho. Do Cannes přijede i David Fincher, aby představil svůj film Zodiac.

Chybět nebude ani Čechům dobře známý Emir Kusturica s filmem Promise Me This nebo další u nás velmi populární tvůrce, Korejec Ki-duk Kim – ten představí snímek Breath. S filmem Auf der andere seite přijede na Azurové pobřeží německý tvůrce Fatih Akin, který má na kontě úspěch pro změnu na berlínské přehlídce.

České zastoupení: Miroslav Krobot
V programu sice nefiguruje žádný český snímek, přesto ale bude mít naše kinematografie v hlavní soutěži zastoupení. Postará se o ně divadelní režisér a příležitostný herec Miroslav Krobot, jemuž svěřil hlavní roli ve svém snímku maďarský režisér Béla Tarr.

Snímky bude hodnotit porota v čele s britským režisérem, který slavil úspěch s filmem Královna, Stephenem Frearsem. Poradním hlasem mu přispěje například australská herečka Toni Collette, její kanadská kolegyně Sarah Polley, francouzský herec Michel Piccoli nebo držitel Nobelovy ceny, turecký spisovatel Orhan Pamuk.

Mimo soutěž se představí novinka rebela Michaela Moorea Sicko, Michel Winterbottom přiveze snímek A Mighty Heart a Steven Soderbergh třetí díl Dannyho parťáků. Festival připomene i několik výročí, letos to budou například režiséři Claude Lelouch, Ernanno Olmi nebo Volker Schlöndorf. Přehlídka vyvrcholí 27. května předáním cen.