130 let
Martin Reiner, vítěz kategorie Kniha roku v soutěži Magnesia Litera.

Martin Reiner, vítěz kategorie Kniha roku v soutěži Magnesia Litera. | foto: Michal Šula, MAFRA

Do ceny Magnesia Litera bylo nominováno méně knih než loni i díky Ortelu

Kultura
  •   12:45
KARLOVY VARY - Tuzemskou bestsellerovou hranici, tedy 10 tisíc prodaných výtisků, překonal loňský vítěz výročních cen Magnesia Litera, kniha Martina Reinera o básníkovi Ivanu Blatném. Do letošního ročníku je přihlášeno 347 knih, o dvě méně než loni. Nejpočetněji je s 80 tituly obeslána kategorie prózy. Kdo zvítězí v 15. ročníku soutěže bude známo 5. dubna.

Publikace Martina Reinera za sebou do loňského února měla 7000 prodaných kusů, následná nominace a vítězství tedy celkové prodeje zvýšily téměř o polovinu. Také vítěz kategorie próza, román Petra Stančíka Mlýn na mumie, zaznamenal po vítězství zájem čtenářů. Do února 2015 se knihy prodalo 1800 výtisků, celkem do konce roku pak 3500.

Úspěšné bylo knižní vydání blogů Marie Doležalové, která s nimi zvítězila v kategorii blog roku, loňské novince soutěže. Doležalové stejnojmenná kniha Kafe a cigárko byla podle pořadatelů Litery předvánočním hitem a za necelé dva měsíce se jí prodalo 25 tisíc kusů. Kniha je letos přihlášena do soutěže Magnesia Litera a může soutěžit v kategorii pro objev roku.

Nobelovu cenu za literaturu získala běloruská autorka Alexijevičová

O nominacích a vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodují odborné poroty, o ceně pro objev roku a o hlavní ceně Kniha roku dotované sponzorem částkou 200 tisíc korun rozhoduje třísetčlenný sbor hlasujících z profesí reprezentujících celý knižní obor. Novou podobu má letos cena, je jí stylizovaná kovová kniha od designéra Jakuba Berdycha.

Stoilov se cen nezúčastní

Cenu sponzorují Karlovarské minerální vody, které podporují také anketu populárních zpěváků Český slavík. Poté, co v posledním ročníku bodovala kapela Ortel s otevřeně xenofobními texty a přiznanou podporou tuzemské krajní pravice, se někteří čeští spisovatelé ohradili. Žádali firmu, aby se od kapely distancovala. Nakladatel Viktor Stoilov, jehož knihy se často v soutěži uplatňují, se v opačném případě rozhodl příští Litery se neúčastnit.

Firma se odvolala na právní analýzu společnosti Musica Bohemica, která anketu pořádá a podle níž Ortel neporušuje pravidla ankety ani zákony ČR. „Jako mezinárodní firma si zakládáme na hodnotách, které naopak stírají veškeré rasové a jiné odlišnosti, což dokazujeme v každodenní práci,“ uvedl generální ředitel firmy Alessandro Pasquale.

„Členové Asociace spisovatelů se s tímto vyjádřením spokojili, Viktor Stoilov ne a své knihy nepřihlásil,“ řekl Pavel Mandys ze sdružení Litera. Porota se ale může sama rozhodnout a nominovat i knihy, které přihlášené nejsou.

Autor: ČTK