Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Do Česka míří film Odnikud někam, vítěz z Benátek

Kultura

  15:52
PRAHA - Do českých kin přijde 14. dubna nový film Odnikud někam režisérky Sofie Coppolové, který získal na loňském ročníku filmového festivalu v Benátkách hlavní cenu Zlatého lva. Jde o příběh hollywoodského herce, který prožívá život plný excesů a ztrácí kontakt s reálným světem do doby, než mu do života vpadne jeho jedenáctiletá dcera.

Odnikud někam: Elle Fanningová a Stephen Dorff foto: Reprofoto

Devětatřicetiletá Coppolová, dcera legendárního filmaře Francise Forda Coppoly, se ve filmovém světě prosadila již před sedmi lety, kdy získala Oscara v kategorii nejlepší scénář k vlastnímu snímku Ztraceno v překladu.

Hrdinou jejího nového snímku je herec Johnny v podání Stephena Dorffa, který volný čas mezi natáčením filmů tráví v hollywoodském hotelu. Dlouhou chvíli si krátí projížďkami v luxusním sporťáku, ve společnosti četných krasavic nebo se sklenicí alkoholu a utišujícími léky.

Náhlou změnu mu přinese příchod jeho jedenáctileté dcery Cleo (Elle Fanningová), o kterou se na pár dní musí postarat. Setkání v hrdinovi vzbudí pochyby o tom, zda je jeho život trávený v luxusním prostředí a hledáčku bulváru skutečně tím, co si představoval.

Postavu dcery autorka zčásti vytvářela ze svých dávných vzpomínek. "Mám vlivného otce, v jehož blízkosti vždy chtělo být hodně lidí, a který vždy dělal věci vymykající se průměru. Není to o mně, ale je zde pár věcí z mého dětství," uvedla Coppolová v distribučních materiálech.

Hlavní postava? Hotel

Sofie Coppolová větší část filmu natočila přímo v losangeleském hotelu The Chateau Marmont, aby docílila větší autentičnosti a přirozenější atmosféry - označila ho dokonce za třetí hlavní postavu filmu.

Coppolová nový snímek natočila se spolupracovnicemi, s nimiž vytvořila právě svůj úspěšný oscarový film - střihačkou Sarah Fleckovou a architektkou Anne Rossovou. V epizodní roličce se ve snímku mihnul i slavný herec Benicio Del Toro.

Vítězství snímku na benátském festivalu bylo považováno za překvapení; reakce publika na toto drama byly smíšené. Předseda poroty, režisér Quentin Tarantino, řekl, že porota zvolila tento film jako vítězný jednomyslně díky jeho "uměleckým kvalitám".

"Film nás okouzlil od prvních scén a pokaždé, když jsme začali diskutovat, jsme se k němu vraceli," vysvětlil při vyhlašování cen. "Je to příběh filmové hvězdy, která objevuje prázdnotu svého života očima své jedenáctileté dcery. Je to portrét dnešního L.A."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!