Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Do Česka míří ruská baletní klasika - Moscow City Ballet

Kultura

  14:00
Po roce se do České republiky vrací populární ruský baletní soubor Moscow City Ballet. Ti nejlepší ruští tanečníci vystoupí 30. listopadu a 4. prosince v Praze a Ostravě, mezi tím odehrají představení také v Bratislavě. Díky celosvětovým úspěchům je Moscow City Ballet označován za zájezdně nejvytíženější soubor světa.

Labutí jezero Petra Ijliče Čajkovského. foto: Moscow City Ballet

Baletní soubor Moscow City Ballet byl založen již v roce 1988 choreografem a známým ruským tanečníkem Victorem Smirnovem Golovanovem. Ten po svém dvacetiletém angažmá v Bolšoi Teátr zatoužil po vlastním baletním souboru.

Moscow City Ballet je zástupcem věhlasné tradiční ruské baletní školy. Za svou existenci členové souboru procestovali všechny kontinenty světa.a snad největší úspěch zaznamenali ve Velké Británii, kde odehráli na osmset představení.

Labutí jezero - baletní klasika.

Precizní balet nejvyšší kvality

Zakladatel souboru Golovanov vždy dbal na dodržování všech klasických a tradičních postupů při přípravách všech inscenací. Založením vlastního souboru chtěl vzdát holt a čest všem největším choreografům devatenáctého století. Moscow City Ballet nabízí ryzí a precizní balet té nejvyšší kvality, s důrazem na prožitek a emocionální procítění jednotlivých charakterů postav. V současné době vede soubor nová umělecká ředitelka a vdova po Victoru Golovanovi, bývala prima balerína Ludmila Naroubachtchenko.

"Své umělce vychováváme k tomu, aby diváci v divadle zapomněli na svět kolem sebe, aby mysleli na věčné hodnoty – láska, věrnosti, zrada, což není jen o zvedání nohou a piruetách. Naše umění se musí dotknout jejich srdce" popsala záměr a celkovou koncepci svého souboru.

Do Česka přiveze Labutí jezero

V Praze a Ostravě bude k vidění to nejtradičnější představení ze všech. Na hudbu Petra Iljiče Čajkovského zatančí zástupci Moscow City Balletu Labutí Jezero. Tímto klasickým dílem byl inspirován také úspěšný hollywoodský film Černá labuť s Natalií Portman, která za ztvárnění hlavní role obdržela prestižního Oscara. Moscow City Ballet prozáří předvánoční čas klasickým romantickým vyprávěním o krásné princezně Odettě a vášnivé černé labuti Odilii. Mladý princ uvízne v nástrahách lásky a diváci se mohou těšit na krásný večer plný dokonalých baletních výkonů a strhující hudby. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. Termíny představení: 30. 11. 2014 Kongresové Centrum Praha, 2. 12. 2014 Incheba Expo Bratislava a 4. 12. 2014 Multifunkční hala Gong Ostrava.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!