Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Do divadla s iPadem. Národní divadlo ukáže divákům podzemí

Kultura

  14:00
Diváci Národního divadla se mohou sami stát součástí divadelního představení. Které se odehraje netypicky v podzemí divadla a ke kterému budou potřebovat iPady, tablety a sluchátka s 3D zvukem. Interaktivní divadelní představení s využitím moderních technologií s názvem „Play Underground“ se otevře od 15. do 17. dubna.

Do podzemí Národního divadla se lidé vydají s tablety a iPady. foto: Karolina Chasáková

„Play underground je interaktivní videocesta s prvky imerzivního divadla, kde se diváci vybaveni iPadem a sluchátky s 3D zvukem vydávají na cestu do podzemí Národního divadla,“ přibližuje pořadatelka Táňa Švehlová. Účastníci se podle ní díky specifickému žánru, který v sobě mísí skutečný prostor a virtuální realitu, stanou bezprostřední součástí příběhu a na několik minut se vloží do rolí herců. 

VIDEOWALK

  • Play Underground pracuje v Čechách s nepříliš rozšířeným žánrem videowalku. 
  • Divákům slouží jako průvodce video zobrazované na tabletu, které přesně mapuje prostor okolo něj a zároveň funguje jako hlavní vypravěč příběhu. 
  • Virtuální realita se prolíná se skutečným prostorem a okolní realitou, sestup do podzemí a následný návrat na povrch je tak také oblíbeným mýtickým motivem.

Netradiční divadelní „videowalk“ se uskuteční vždy od 19 do 21 hodin. „Délka každé cesty je 15 minut, začíná se na piazzetě Národního divadla,“ říká pořadatelka.

Diváci vstoupí do prostoru garáží Národního divadla s tabletem či iPadem, na kterém poběží přednatočené video, jež zároveň účastníkům slouží jako průvodce a hlavní vypravěč příběhu.

PLAY UNDERGROUND

  • Projekt není vhodný pro děti do 12 let
  • Diváci budou do podzemí Národního divadla vcházet po jednom každých 5 minut. 
  • Vstupné je 50 korun.
  • Více informací ZDE

V podzemí divadla se díky moderním technologiím prolne reálný a virtuální svět, do něhož se vmísí také popkulturní citace z videoher, mytických aluzí či akčních filmů. Podle pořadatelů jsou garáže pod divadlem typickým prostředím zejména pro násilné scény z akčních filmů, přihodit se tak může takřka cokoliv.

Interaktivní projekt Play underground se odehraje v garážích Národního divadla
Projekt Play underground představí nepříliš rozšířený žánr videowalk.

Autorem interaktivního projektu Jan Mocek, který na sebe upozornil kontroverzním představením se skupinou FKK: Wir tanzen Quatrat Tanz. „Forma videowalku umožňuje práci se subjektivním pohledem kamery jako ve videohrách. Můžeme tak rozehrávat napětí mezi divákem, postavami a prostorem. Sám o sobě hypnotický prostor podzemních garáží dostává další dimenzi - video funguje jako návod či mapa jak se v prostoru zorientovat a také jako narativní prvek. Nejzajímavější jsou náhodné momenty, kdy videoobraz splývá s prostorem garáží a nelze rozlišit co je reálné,“ říká o Play Underground Mocek. 

Spolu s ním na něm dále spolupracovali Táňa Švehlová, Josefína Lubojacki a významní performeři současného alternativního divadla: zakladatelka souboruTeatr Novogo Fronta Irina Andreeva a Jakub Gottwald, člen Long Vehicle Circus a spolupracovník režijního dua SKUTR.

Autor: