Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Do kin přichází nejdražší čínský film Krvavé pobřeží

Kultura

  10:41
PRAHA - Nejdražším čínským filmem v historii je výpravné akční drama z období Tří císařství. Má název Krvavé pobřeží, odehrává se ve třetím století našeho letopočtu a natočil je režisér John Woo. Distribuční společnost Bontonfilm snímek uvede do kin od 18. června.

Red Cliff (2009) foto: BontonfilmReprofoto

Nejdražším čínským filmem v historii je výpravné akční drama z období Tří císařství. Má název Krvavé pobřeží, odehrává se ve třetím století našeho letopočtu a natočil je režisér John Woo. Distribuční společnost Bontonfilm snímek uvede do kin od 18. června.

Dvouapůlhodinový příběh líčí, jak se za vlády čínské dynastie Chan vydala ohromná armáda císaře Sien-ti na jih země ve snaze sjednotit a rozšířit říši. Na 800.000 vojáků a dva tisíce lodí tehdy směřovalo ke střetu s koaliční armádou dvou jižních císařství.

Režisér John Woo, který má za sebou například akční snímky Operace: Zlomený šíp, Mission Impossible II a Kód Navajo, chtěl zůstat co nejvíce věrný skutečné historii. Proto ve scénáři, na kterém se podílel, čerpal především z historických knih. Oscarem oceněný architekt Tim Yip, který spolupracoval na filmu Tygr a drak, měl nyní k dispozici tým více než tisícovky řemeslníků všech profesí.

Plánováno více než rok
Nejtěžším úkolem prý bylo vytvořit jednotný design filmu. Z období dynastie Han totiž zůstalo zachováno jen málo artefaktů. Závěrečná bitevní scéna u Krvavého pobřeží byla plánována více než rok. Bylo postaveno 18 plně funkčních lodí, z nichž největší měřila 38 metrů.

Dalších dva tisíce filmových lodí vzniklo digitálně. Natáčení bitvy na břehu i na vodě se zúčastnilo přes tisíc pěšáků, 300 jezdců na koních a 700 členů lodních posádek.

Milovníci historických akčních snímků si mohou vychutnat náročné bitevní scény, souboje i choreografie. Natáčení začalo v dubnu 2007 a trvalo téměř devět měsíců. Vzhledem k celkové délce asijské verze je snímek rozdělen do dvou dílů; mezinárodní verze je však jednodílná. S rozpočtem 80 milionů dolarů (více než 1,5 miliardy korun) se stalo Krvavé pobřeží nejdražším čínským filmem v historii.

Red Cliff, trailer (anglické titulky)

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.