Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Do kin se chystá kontroverzně přijatý film Grace, kněžna monacká

Kultura

  14:00
Od 12. června se v kinech objeví film Grace, kněžna monacká, který v americko-francouzské koprodukci natočil režisér Olivier Dahan. Nicole Kidman v něm ztvárnila Grace Kelly, hollywoodskou hvězdu 50. let, držitelku Oscara, módní ikonu a sexysymbol své doby. Kelly kariéru hodila za hlavu, když si vzala monackého knížete Rainiera III. a stala se kněžnou.

Nicole Kidman, Grace Kelly. Dohromady je spojil film Grace, kněžna monacká. foto: Reprofoto

Snímek zahajoval festival v Cannes, první kritiky ho označily za hloupé a nudné melodrama. Monacká knížecí rodina navíc tvrdí, že film zkresluje realitu a bojkotuje ho.

PSALI JSME

"Film není životopis, ale portrét ženy v konkrétním momentu jejího života," uvedl v distribučních materiálech francouzský režisér Dahan. Do role Rainiera III. obsadil Tima Rotha, točil i v Monaku, Janově a Belgii.

Tvůrci film charakterizují jako fiktivní vylíčení skutečných událostí. Odehrává se počátkem 60. let, kdy na dveře paláce zaklepal režisér Alfred Hitchcock s nabídkou filmové role, zatímco na jiné dveře bušila Francie s hrozbami celému knížectví. Na Monako uvalila blokádu a požadovala, aby v její prospěch zdanilo všechny občany. Grace se musela rozhodnout, zda se vrátí před kameru, nebo vytrvá ve státnické roli. S Hitchcockem předtím natáčela třikrát (Vražda na objednávku, Okno do dvora a Chyťte zloděje).

Ikonickým módním doplňkem Grace Kelly byly bílé rukavičky.

Kidmanovou prý nejvíce zajímala cesta, kterou Grace během roku 1962 urazila - od herečky ke skutečné vládkyni. "Uvědomovala si, že na dvoře hraje svou největší roli. Považovala to za svůj osud a byla ochotna se mnoha věcí vzdát," komentovala to. Hitchcockovu nabídku na návrat do Hollywoodu nakonec odmítla. Boj o trůn má až detektivní zápletku; končí na podzim 1962 plesem Červeného kříže, po kterém Francie zrušila blokádu i své požadavky.

Filmová kariéra Grace Kellyové trvala jen šest let, během nichž natočila jedenáct snímků. Oscara získala za roli v Country Girl z roku 1954. Zemřela v roce 1982 po automobilové havárii.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...