Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Do kin se chystá třetí ‚poslední‘ Hobit. Tolkien by se ztvárnění divil

Kultura

  15:00
PRAHA - Autor Hobita J. R. R. Tolkien tvrdil, že jeho knížky jsou nezfilmovatelné, filmaři jsou ovšem jiného názoru. 1. prosince bude mít předpremiéru snímek Hobit: Bitva pěti armád, který je posledním dílem filmové trilogie natočené podle románu Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Do českých kin přijde film 11. prosince.

Hobit: Bitva pěti armád foto: Reprofoto

Prvním dílem filmové série byl Hobit: Neočekávaná cesta, který měl premiéru v prosinci 2012, následoval snímek Hobit: Šmakova dračí poušť, který byl uveden loni v prosinci. Všechny tři snímky natočil novozélandský režisér Peter Jackson (stejně jako knižní pokračování, taktéž trilogii Pán prstenů).

Jak uvádějí oficiální materiály distributora, Hobit: Bitva pěti armád uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků.

Větší nebezpečí čeká

Když se jim v boji proti draku Šmakovi podařilo dobýt zpět svou vlast, nechtěně vypustili do světa smrtící sílu. Rozzuřený Šmak dští svůj spalující hněv na bezbranné muže, ženy a děti v Jezerním městě. Thorinova posedlost hromaděním znovu nabytého pokladu, kterému i přes Bilbovu snahu obětuje přátelství i čest, dožene hobita k zoufalému a nebezpečnému rozhodnutí.

ČTĚTE TAKÉ:

Ale ještě větší nebezpečí je čeká. Sauron, o jehož krocích nikdo kromě čaroděje Gandalfa nic netuší, tajně vyslal obrovskou armádu skřetů, aby zaútočila na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou trpaslíci, elfové a lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v konečné bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel.

Tolkienovo dílo Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, které vyšlo poprvé v roce 1937, je úvodem k rozsáhlé a jazykově i myšlenkově propracovanější trilogii Pán prstenů, která vyšla v letech 1954-1955. Tuto trilogii tvoří knihy Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále. 

Zfilmovaný Tolkien celkem posbíral už 17 Oscarů

Pán prstenů již také slavil na filmovém plátně historické úspěchy rovněž pod režijním vedeném Jacksona v podobě trilogie Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále. Tři díly se podělily o celkem 17 Oscarů a Návrat krále se s 11 Oscary zařadil do čela žebříčku nejvíce získaných Oscarů vedle snímků Ben Hur (1959) a Titanic (1997). Trilogie o mocném prstenu vydělala v pokladnách kin celkem téměř tři miliardy dolarů, nejúspěšnější byl Návrat krále s 1,12 miliardy dolarů, což ho řadí podle serveru www.boxofficemojo.com na osmé místo v historii.

Hobit: Bitva pěti armád

Oba díly Hobita ale překonaly tržbami Společenstvo prstenu i Dvě věže. Snímek Hobit: Neočekávaná cesta utržil na pokladnách kin 1,02 miliardy dolarů, Hobit: Šmakova dračí poušť 958,4 milionu dolarů. Na Oscary ale Hobit zatím nedosáhl, první díly mají na svém kontě pouze tři nominace v technických kategoriích.

Hlavní postavu hobita Bilba Pytlíka hraje britský herec Martin Freeman. V Hobitovi se objevila i řada herců z filmového Pána prstenů jako například Ian McKellen v roli čaroděje Gandalfa, Orlando Bloom jak elf Legolas, Elijah Wood jako Frodo Pytlík, Christopher Lee je opět čarodějem Sarumanem či Cate Blanchettová jako elfka Galadriel. Gluma hraje opět Andy Serkis.

Natáčení Hobita mělo začít už v roce 2009. Produkce poté měla spoustu problémů od sporů ohledně natáčecích práv přes finanční krizi studia MGM až po stávku hereckých odborů, které vyhlásily její bojkot, jímž se snažily společnosti Warner Bros. a Jacksonovu Wingnut Films přimět, aby s nimi vyjednaly podmínky zaměstnání pro nezávislé umělce na Novém Zélandu.

Hobit: Bitva pěti armád
Hobit: Bitva pěti armád
Petra Novotná si jako jediná Češka zahrála v Hobitovi.
Martin Freeman jako Bilbo Pytlík

Právě Nový Zéland byl vybrán jako natáčecí místo poté, co Jacksonova filmová trilogie Pán prstenů nastartovala novozélandský filmový průmysl a podnítila zájem turistů o tuto zemi. Hobita měl původně režírovat mexický režisér Guillermo Del Toro a Petr Jackson měl být producentem. Toro ale v roce 2010 od závazku odstoupil s odůvodněním, že už dál nemůže odmítat či odkládat jiné projekty a čekat, kdy konečně natáčení Hobita začne.

Tolkien prodal práva na knihu kvůli finanční tísni

Samotný Tolkien filmaře nemiloval a tvrdil, že jeho knížky jsou nezfilmovatelné. Ke změně názoru ho přinutila až finanční tíseň. V roce 1969 prodal filmová práva za 250 tisíc dolarů Saulu Zaentzovi, který později stál například za některými filmy Miloše Formana. Zaentz se v 70. letech podílel na nepříliš povedené animované verzi Hobita, ale v 80. letech potkal Jacksona a okamžitě ho nechal smluvně ustanovit jako režiséra potenciálního hraného filmu. Kvůli kapacitě vlastní firmy poté postoupil práva společnosti New Line Cinema.

Autoři: ,