Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Do kina s dětmi: klasická Kniha džunglí, vtipné Zootropolis i poučný Příběh lesa

Kultura

  6:00
Nová hraná podoba slavné Knihy džunglí, kterou podle slavné předlohy Rudyarda Kiplinga natočil režisér Jon Favreau, se drží na vrcholcích návštěvnosti u nás i ve světě. Americký snímek s Neelem Sethim v hlavní roli, ve kterém nechybí tygr Šér Chán, pardál Baghíra nebo medvěd Balú, jen za premiérový víkendu přilákal do českých kin přes 66.000 diváků. Za pozornost ale stojí i další aktuální rodinné snímky, jako je animovaná komedie Zootropolis: Město zvířat, dokumentární francouzský snímek Příběh lesa, nebo pokračování filmu Bella a Sebastian.

Kniha džunglí foto: Falcon

Kniha džunglí zajímavým způspbem kombinuje výkony herců s fotorealistickou počítačovou animací zvířat a prostředí. Hrdinou je chlapec Mauglí (Neel Sethi), člověčí mládě vychované v džungli vlčí smečkou. Když však do džungle přichází hrozivý tygr Šér Chán, který si nese jizvy způsobené člověkem a chce zničit vše, co vnímá jako ohrožení, Mauglí pochopí, že v džungli už není vítán. Vydává se na dobrodružnou cestu, na které ho provází pardál Baghíra a veselý medvěd Balú. Cestou potkává zvířata, které to s ním nemyslí vždy dobře, jako například krajta Ká, jejíž svůdný hlas a pronikavý pohled ho hypnotizují, nebo marnivý král Ludvík, který se snaží Mauglího přemluvit, aby mu prozradil tajemství překrásného, leč smrtonosného Rudého květu: ohně.

Zootropolis - zvířecí komedie

Akční komediální podívanou, na které se rozhdně budou bavit i rodiče, nabízí animovaný film Zootropolis: Město zvířat. Ne náhodou je jedním z režisérů filmu Rich Moore, který získal v roce 2012 Oscara za film Raubíř Ralf. Titulní píseň k filmu, který se odehrává v moderní zvířecí metropoli a obsahuje detektivní zápletku, nazpívala zpěvačka Shakira, která také v originální verzi namluvila postavu Gazely. Zootropolis je velkolepé město, ve kterém spolu žijí zvířata všech druhů, ze všech koutů světa. A vycházejí spolu. Když však do města dorazí optimistickákráličístrážnice Judy Hopkavá, zjistí, že být prvním králíkem v policejním sboru velkých a drsných zvířat není žádná legrace. A protože chce všem dokázat, že na to má, skočí po první příležitosti řešit náročný a záhadný případ, i když to znamená vzít do party upovídaného a všemi mastmi mazaného lišáka Nicka Wilda.

Bella a Sebastián se vracejí

Hranou tvorbu v aktuální nabídce dětských filmů zastupuje Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje. Francouzský film režiséra Christiana Duguaye navazuje na film Bella a Sebastián z roku 2013, natočeném podle známé stejnojmenné knihy spisovatelky Cécile Aubryové. Vypráví o (původně) šestiletém chlapci Sebastiánovi a jeho fence Belle, pyrenejském horském psovi, kteří žijí ve vesničce ve francouzských Alpách na začátku druhé světové války.

Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje

Letošní filmové pokračování se odehrává v září 1945, Seabastianovi je už deset let a společně s ostatními osalvuje konec války. Společně se svou psí kamarádkou Bellou také netrpělivě čeká, až se vrátí Angelina, která pro něj vždy byla jako druhá matka. Jenže místo ní dorazí do Saint Martin strašlivá zpráva: Letadlo, kterým cestovala, se zřítilo a Angelina se ztratila v hlubokém lese. Celá vesnice truchlí, jen Sebastiánův dědeček tuší, kdo by mohl Angelinu najít...

Putování lesem

Dokumentární Příběh lesa natočili režiséři Jacques Perrin a Jacques Cluzaud, kterří už mají na kontě úspěchy s filmy Mikrokosmos, Ptačí svět nebo Oceány. Jejich nejnovější film se odehrává mezi zvířaty i u nás dobře známého lesa. Tvůrci natáčeni nejmodernější technikou čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě a autenticky převyprávěly příběh lesa od doby ledové až po současnost. Filmu nechybí edukativní rozměr, kterým malé i velké diváky nabádá k ochraně přírody.

Příběh lesa

Příběh lesa

Autor: