Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Do Prahy míří hra o femme fatale 20. století

Kultura

  16:02
PRAHA - Alma Mahlerová-Werfelová, považovaná za největší femme fatale 20. století, je hrdinkou hry Joshuy Sobola. Nazval ji Alma a inscenace, která podle ní v Rakousku vznikla, bude celkem čtrnáctkrát uvedena od 10. června do 2. července v prostorách Martinického paláce na Hradčanském náměstí v Praze s nádhernými sloupy, nástropními freskami a renesančním oltářem.

Alma Mahlerová s Gropiem a Manon foto: Reprofoto

Tato rakouská autorka memoárové literatury se narodila v roce 1879 ve Vídni a zemřela v roce 1964 v New Yorku. Představení, ve kterém se mluví německy, anglicky a česky, budou spojena s podáváním nápojů a teplým bufetem. Vstupenky se prodávají po 1500 korunách. Bližší informace získají zájemci na adrese www.alma-mahler.com.

"Událost i prožitek, interaktivní divadelní hra - a exkluzivní party v jednom. Inscenace, poprvé uvedená v roce 1996, se stala kultovním zážitkem. V anglické, italské a německé verzi přitahovala nadšence z celého světa," řekl Petr Buček z Rakouského kulturního fóra, který projekt v Praze představí. Byl dosud uveden v desítce měst tří kontinentů.

"Skladatel Gustav Mahler zemřel, protože Almu příliš miloval, malíř Oskar Kokoschka nemohl po celý život překonat její ztrátu, architekt Walter Gropius byl hračkou v jejích rukou a básník Franz Werfel o ní napsal, že patří k velice malému počtu kouzelných žen na světě," uvedl Buček.

"Pražská" Alma se podle něj bude skládat z několika vzájemně protkaných dějových linií, odehrávajících se současně v různých místnostech po celém Martinickém paláci. Podle hesla 10 místností - 10 scén - 100 perspektiv si diváci zvolí podle vlastního uvážení mezi představiteli a místy, během večera si tak složí vlastní divadelní hru. Diváci hlavní hrdinku zastihnou na její narozeninové party, kdy se tok vyprávění dělí do různých příběhů.

Divadelní pouť z Vídně

Je ponecháno na každém příchozím, aby se rozhodl, kterou postavu chce následovat, protože děj probíhá paralelně na různých místech.

Publikum se tak na této "divadelní pouti" vydá z Vídně na přelomu století do první světové války, od pohřbu Gustava Mahlera ve Vídni v roce 1911 do Benátek. Bude Almu doprovázet na svatební cestě s Franzem Werfelem do Palestiny a následovat do emigrace do USA. Bude svědkem tragické smrti Werfela v Hollywoodu v roce 1945 a sezení Gustava Mahlera na psychoanalytické pohovce Sigmunda Freuda.

První část divadelní cesty vrcholí ve velkém pohřebním průvodu s pochodněmi a smutečním pochodem z Mahlerovy 5. symfonie, za jejichž tónů je nesena Mahlerova rakev. Publikum poté obdrží pozvání na smuteční hostinu.

Nešťastné roky v Praze

Praha je městem, do kterého se Gustav Mahler často vracel. Jako mladý muž zde během svých jihlavských studií v letech 1871-1872 strávil několik nešťastných měsíců, v letech 1885-1886 tady však už požíval uznání, které mu bylo jako umělci prokazováno. V Praze byl ve svých 25 letech činný jako operní dirigent v dnešním Stavovském divadle). V září 1908 tu dirigoval premiéru své 7. symfonie.

Autor: