Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Do Varů přijel trojnásobný držitel Oscara režisér Oliver Stone

Kultura

  17:55
KARLOVY VARY - Do dějiště karlovarského festivalu vpodvečer přijel americký režisér, producent, scenárista a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone, který v jeho závěru převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Ke Grandhotelu Pupp přijel v uzavřeném autě a projel bránou do dvora.

Režisér Oliver Stone foto: ČTK/AP

Tvorbu tohoto filmaře přehlídka připomene řadou snímků. Podle uměleckého ředitele Karla Ocha mezi nimi bude i historický velkofilm Alexander Veliký z roku 2004 v nové autorské podobě, která tu bude mít evropskou premiéru.

ČTĚTE TAKÉ:

Oliver Stone patří k nejvýraznějším postavám americké kinematografie posledních dekád. Píše, režíruje a produkuje populární, ale i kontroverzní filmy, ve kterých se často dotýká citlivých míst americké historie.

V 80. letech převzal Oscary za režii filmů inspirovaných válkou ve Vietnamu - Četa a Narozen 4. července. První pozlacenou sošku si odnesl už v roce 1979 za scénář k Půlnočnímu expresu režiséra Alana Parkera.

Armáda ho přivedla k filmu

K filmu se Stone dostal vlastně díky armádě, která mu po službě ve Vietnamu zaplatila školu. Válce, ze které si odnesl vyznamenání, zranění i trauma, se věnoval i v Nebi a zemi (1993). Už dříve ale ukázal, že není autorem jednoho tématu. Stačí připomenout snímek o světě velkých financí Wall Street (1987) a jeho pokračování (2010).

Během téměř čtyřicetileté kariéry natočil Stone, známý svými levicovými postoji, i životopisné filmy. Hrané o životě rockové hvězdy Jima Morrisona (The Doors, 1991) nebo amerických prezidentech Johnu F. Kennedym (JFK; 1991), Richardu Nixonovi (Nixon; 1995) a Georgovi Bushovi mladším (W.; 2008), ale i v Americe nepříliš příznivě přijaté dokumenty o Fidelu Castrovi (Comandante; 2003) či nedávno zesnulém venezuelském prezidentovi Hugovi Chávezovi (Jižně od hranice; 2009).

Ne vše se mu však vydařilo, důkazem může být právě historický velkofilm Alexander Veliký (2004). Smíšené pocity vyvolal u diváků i film World Trade Center (2006).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!