Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dobyla svět, u nás ji poznáme až dnes

Kultura

  11:43
PRAHA - Podobně objevných výstav už moc nebude. Takto významné, zajímavé a současně zapomenuté osobnosti českého umění 20. století nejde nacházet donekonečna. Císařská konírna na Pražském hradě bude od čtvrtka patřit dílu české futuristky Růženy Zátkové (1885 - 1923).

Růžena Zátková foto: Reprofoto

Přesněji tomu, co se o této zapomenuté osobnosti podařilo autorce výstavy Aleně Pomajzlové vypátrat a doložit. Téměř policejním bádáním o ženě, která většinu svého tvůrčího života prožila v zahraničí, Pomajzlová strávila deset let.

Zátková se přitom stýkala se špičkou tehdejší evropské avantgardy, například se zakladatelem futurismu F. T. Marinettim, malíři Giacomem Ballou, Natálií Gončarovovou, Michailem Larionovem nebo hudebním skladatelem Igorem Stravinským, který okouzlující ženě věnoval skladbu.

Kohouti z Bricca / Roosters from Bricco, studie / study, 1922, akvarel, karton / watercolor on cardboard 30 x 23,4 cm

Zátková vytvářela koláže, obrazy, kinetické sochy, je autorkou divadelní hry. Z jejího díla se však zachovaly jen zlomky, dochované v soukromých sbírkách v Římě, Miláně nebo Londýně.

Růžena - příběh malířky Růženy Zátkové

Kurátorka Alena Pomajzlová
Císařská konírna Pražského hradu, od 8. 4. do 31. 7. 2011
www.ruzenazatkova.cz

Pro potřeby výstavy vznikla soudobá replika její sochy Beranidlo, jejíž originální podoba je známá již jen z fotografie. Stejně dobrodružné bylo pátrání po životních osudech nekonvenční ženy. Jejím manželem se stal ruský diplomat i radikální levicový žurnalista.

Zátková zemřela v roce 1923, ve své rodné zemi prakticky neznámá.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...