130 let

Paulo Coelho - Alchymista. | foto: ARGO

Dokážete prožít vlastní život? Will Smith zfilmuje Alchymistu spisovatele Paula Coelha

Kultura
  •   17:00
Kultovní román a návod na život Alchymista brazilského spisovatele Paula Coelha se brzy dočká filmového zpracování. Příběh je nejvíce překládanou knihou žijícího autora.

Hlavní postavou románu je andaluský chlapec Santiago. Poté, co se mu několikrát zdá o pokladu v ukrytém v Egyptě, opustí svou farmu a vydá se na dalekou cestu. 

Paulo Coelho
Knihy premium Coelho

Coelhův Alchymista je i spisovatelovou neznámější knihou. Pod příběhovou slupkou se nachází apel na čtenáře, že za životním štěstím, ať už je jakékoliv, člověk musí aktivně jít.

 Dobové recenze se shodovaly v tom, že je Alchymista spíše návodem, než plnohodnotným románem. Možná ale právě proto kniha oslovila čtenáře po celém světě natolik, že se dokonce dostala do Guinnessovy knihy rekordů jako vůbec nejpřekládanější dílo žijícího autora.

Hollywoodský herec a producent Will Smith se nikdy netajil s tím, že je Alchymista jednou z jeho nejoblíbenějších knih. Již letos v září začne natáčení filmové adaptace se Smithem jako producentem.

Do režisérského křesla usedne Kevin Frakes (Děsivé dědictví, Nic než pravda). V hlavních rolích se představí Tom Hollander (Bohemian Rhapsody, Soukromá válka) a Shohreh Aghdashloová (Příslib, Poslední rytíři). 

„Paulo Coelho to řekl nejlépe. Když opravdu něco chcete, celý vesmír se spojí, aby vám přání splnil. Dlouho bylo mým snem tento příběh převést na filmové plátno. Nyní to můžeme učinit tak, abychom ocenili Coelhovu vizi,“ sdělil v prohlášení tisku druhý producent Gil Netter.

Román Alchymista vydal brazilský spisovatel Paulo Coelho v roce 1988. Českého vydání se kniha dočkala poprvé v roce 1995 u nakladatelství Jota. Zatím poslední vydání Alchymisty je u nakladatelství Argo naplánováno na letošek. 

Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás