Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dokumentů v kinech přibylo, ale ubyli jim diváci

Slovensko

  13:50
PRAHA - Loni mělo v českých kinech premiéru 21 dokumentárních filmů, což je o pět víc než v roce 2010. Na druhé straně ale výrazně klesl celkový počet diváků, kteří na dokumenty do kin vyrazili.

Nejnavštěvovanějším dokumentem roku 2011 byl film Mateje Mináče (uprostřed) Nickyho rodina foto: archiv LN - Jindřich Mynařík

Podle Hany Rezkové z Institutu dokumentárního filmu, který systematicky mapuje tento žánr ve střední a východní Evropě a věnuje se podpoře filmových profesionálů, zhlédlo všechny starší i nové dokumenty loni téměř sto tisíc diváků. Je to zhruba o šedesát tisíc  méně než v roce 2010.

"Loni česká kina neměla takový populární dokumentární titul, jako byla Katka režisérky Heleny Třeštíkové, který v roce 2010 v kinech zhlédlo 117 tisíc lidí," uvedla Rezková v tiskové zprávě. Oproti roku 2009 ale v roce 2011 počet návštěvníků výrazně narostl.

Nejnavštěvovanějším dokumentem roku 2011 byla Nickyho rodina s téměř 50 tisíci diváky (promítala se i pro školní publikum), dále Generace Singles (přes 7000), Vše pro dobro světa a Nošovic (zhruba 5000), ale i zmíněná Katka (5000). Nejlepším dokumentem roku 2011 ze všech premiérově uvedených byl na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě i v Cenách české filmové kritiky vyhlášen snímek Martina Marečka Pod sluncem tma. V Jihlavě získal cenu Silver Eye, udělenou mezinárodní porotou.

Ocenění ze zahraničí

I v roce 2011 pokračoval podle Rezkové pozitivní trend, kdy se české dokumenty objevily na řadě přehlídek v zahraničí. K nejčastěji uváděným patřily Katka, Český mír, Nesvatbov a Vše pro dobro světa a Nošovic.

K velmi oceňovaným patřil také snímek Jáma režiséra Jiřího Stejskala. I když počet jeho uvedení v zahraničí není vysoký, každou jeho festivalovou účast provázela cena. Ať již v Polsku, Portugalsku, Estonsku, Lotyšsku či na Slovensku.

Katka si odnesla zvláštní uznání z festivalů ve Velké Británii, Německu a Makedonii, Nesvatbov Eriky Hníkové byl oceněn v Německu, Chorvatsku a na Slovensku.

Podpora spíše klesá

Podpora ze strany Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie v roce 2011 oproti předcházejícímu roku klesla - z 33 na 23 milionů korun, což představuje 18 procent celkem poskytnutých prostředků. Úspěšnost žádostí u dokumentů dosáhla 60 procent.

"Procentuální pokles podpory dokumentů ovlivnilo například to, že rada fondu se vloni intenzivněji zaměřila na digitalizaci kin," vysvětlila místopředsedkyně rady Tereza Czesany Dvořáková. Obává se, že situace v roce 2012 bude pro celý český filmový průmysl krušnější, protože zdroje fondu budou o 150 milionů nižší než v předcházejících letech. Výnosy z reklamy v České televizi poskytované do fondu totiž loni skončily a od komerčních televizí dojdou za letošek až ve druhé polovině roku 2013. Fond tedy bude letos disponovat jen zhruba 50 miliony korun.

Česká televize je klíčovým producentem i koproducentem dokumentů. Z dostupných čísel vyplývá, že v roce 2011 její celkový vklad na takzvanou nehranou tvorbu mírně narostl. Stoupl však především objem peněz určených na vlastní výrobu, čímž se v meziročním srovnání zvýšil počet vyrobených dokumentárních pořadů a dokumentů ze 786 na 950. Obecně však podle Rezkové vklady ČT do koprodukcí s nezávislými producenty klesly.

Autoři: ,

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...