Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Donedávna neznámý Gauguinův obraz se prodal za 30 milionů Kč

Kultura

  12:00
Až donedávna neznámý obraz francouzského malíře Paula Gauguina Bouquet de Roses se v pondělí v Londýně vydražil za 1,13 milionu eur (přes 30,5 milionu korun). Neznámý kupec dal za dílo částku, která přibližně odpovídá středu odhadní ceny, již aukční síň Bonhams stanovila na jeden až 1,5 milionu eur.

Obraz francouzského malíře Paula Gauguina Bouquet de Roses. foto: Reprofoto

Gauguinova olejomalba je datována do roku 1884. Malíř jej podle historiků zřejmě věnoval jednomu z místních politiků ve francouzském městě Rouenu; žluté růže na obraze jsou symbolem přátelství. Právě do Rouenu se Gauguin přestěhoval z Paříže, když ukončil neúspěšnou kariéru finančníka na burze a rozhodl se živit se uměním.

ČTĚTE TAKÉ

Malíř, jehož později jako svůj vzor uváděli například Pablo Picasso či Henri Matisse, se však věhlasu i ocenění svých děl dočkal až po smrti. Zemřel v roce 1903 ve věku 54 let.

Jeho žluté růže byly na dlouhá desetiletí zcela zapomenuty, až je ve známost nedávno uvedl jejich předchozí majitel pocházející ze Švýcarska. Odborníci, které existence díla zaskočila, poté uznali jeho pravost. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!