Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dorazí Červený trpaslík do země zaslíbené? Kultovní britský sitcom se dočká prvního filmu

Červený trpaslík: Země zaslíbená (2020). foto: BBC

LONDÝN - Filmový speciál Červený trpaslík: Země zaslíbená (Red Dwarf: The Promised Land) bude i po více než třiceti letech od startu série jejím vůbec prvním celovečerním projektem. Snímek bude mít premiéru 9. dubna na britské televizi Dave.
  14:00

No, ukázalo se, že Dave Lister (Craig Charles) je tak trochu božská entita. Tedy alespoň pro kmen kočičích kněží na útěku před zlým kocourem Rodonem (Ray Fearon). Ten se zapřísahal, že vyhladí každého, kdo nebude uctívat jeho. Posádka těžařské lodi Červený trpaslík bude mít zase plné ruce práce.

Červený trpaslík: Země zaslíbená (2020).
Červený trpaslík: Země zaslíbená (2020).

Včetně již zmíněného Listera se vrátí i Rimmer (Chris Barrie), Kryton (Robert Llewellyn), Kocour (Danny John-Jules) a palubní počítač Holly (Norman Lovett). 

Červený trpaslík

„Jsem natěšený z toho, že se můžu znova dát dohromady s kluky z Trpaslíka. Nemůžu se dočkat, až budeme probírat Robertovy problémy s prostatou, Chrisovu endoprotézu kyčle, Dannyho umělý chrup a Craigův naprosto dokonalý tělesný stav,“ žertoval o věku herců herec Craig Charles po oznámení projektu.

Červený trpaslík je britský sci-fi komediální seriál z produkce televize BBC. Stojí za ním dvojce Rob Grant a Doug Naylor. Vypráví o těžební lodi Červený trpaslík, která následkem nehody bloudí vesmírem už tři miliony let. Její nesourodá posádka zažívá šílená a fantasmagorická dobrodružství. Seriál se natáčel od roku 1988 do roku 1999. Vzniklo osm sérií. V roce 2009 se trpaslík v třídílné minisérii Zpátky na zem přemístil na televizi Dave. Návrat do světa kultovního sitcomu měl takový úspěch, že vznikly ještě další čtyři plnohodnotné řady a nyní i filmový speciál.

Červený trpaslík se pro mnohé stal kultovním dílem. V Praze každoročně probíhá festival Trpaslicon, kde se scházejí jeho čeští fanoušci. Každý ročník je tematicky věnován jinému dílu. Ten letošní byl ale kvůli koronavirové epidemii zrušen.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!