Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

10 let galerie DOX. Návštěvníci uvidí i utajená zákoutí

Kultura

  6:00
PRAHA - Loni na podzim uplynulo deset let od chvíle, kdy se poprvé otevřely dveře pražského Centra současného umění DOX. A protože se od té doby jeho podoba postupně měnila, připravili v Doxu na tuto sobotu den otevřených dveří.

Budova galerie současného umění DOX. foto: Wikipedia, Vít Švajcr

Od 10:00 do 21:30 tu budou zdarma připravené komentované prohlídky aktuálních výstav i nově otevřeného multifunkčního sálu DOX+, workshopy, interaktivní programy, dílny pro rodiče s dětmi nebo neformální večer se zakladatelem galerie Leošem Válkou a jeho hosty.

V centru současného umění DOX přistála vzducholoď pro snílky

„Jak dlouho bude na střeše Doxu kotvit vzducholoď? Proč vypadá fasáda multifunkčního sálu DOX+ jako pohovka Chesterfield? Kde se v Doxu vzali astronauti z NASA?“ Na všechny tyto otázky nabízejí pořadatelé odpovědi v ParaDOXním kabaretu aneb vše, co jste nechtěli vědět o Doxu, a báli jste se zeptat, ve kterém bude od 20:00 novinář Jindřich Šídlo zpovídat Leoše Válku.

Tata Bojs i Těžké časy

Kdo má rád kapelu Tata Bojs, ten může od 18:00 vyrazit na komentovanou prohlídku výstavy TATA 30JS s jejím zakladatelem a multimediálním umělcem Milanem Caisem. Na ní promluví o řadě svých instalací i o kontextu, ve kterém vznikaly. Druhá polovina skupiny – baskytarista Mardoša – vystoupí jako DJ se svým setem na party od 21:30.

Ještě před tím, od 17:00, proběhne komentovaná prohlídka výstavy Vítejte v těžkých časech v hlavním sále Doxu a zároveň procházka s architektem Petrem Hájkem po novém multifunkčním sále DOX+. Hájek slibuje návštěvníky provést labyrintem sálů, chodeb, teras a schodišť. Nahlédnout se má i do nejutajenějších zákoutí.

Program je připravený i pro zájemce o svět digitálních médií. V rámci výstavy #DATAMAZE budou moct od 16:30 navštívit workshop Datový detox zaměřený na téma závislosti na počítačích nebo záznam divadelního představení #jsi_user studia Ypsilon. Více o dni otevřených dveří na www.dox.cz.

Autor: