Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Drsňák s intuicí. Trojan ztvární detektiva v seriálu Vraždy v kruhu

Kultura

  11:08
PRAHA - Vraždy v kruhu je název seriálu České televize, jehož první díl se na programu ČT1 objeví v pondělí 5. ledna. Podle scénáře spisovatelky Ivy Procházkové ho natočil režisér Ivan Pokorný, který do hlavní role detektiva obsadil Ivana Trojana. V dalších rolích se objeví například Richard Krajčo, Hana Vagnerová, Simona Stašová, Týna Průchová, Adéla Petřeková a Marek Němec.

Herec Ivan Trojan foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Podle producenta Jana Šterna v tomto projektu nepůjde o divoké střílečky ani zachycení chladné analytické práce kriminalistických laboratoří. Středem těchto příběhů prochází silná osobnost hlavní postavy - majora Holiny, kterého ztvárnil právě Trojan.

Vraždy a astrologie

„Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý,“ popsala ho Procházková. Velkou roli v jednotlivých příbězích hraje astrologie, kterou kriminalista chápe jako psychologický rozbor osobnosti. Každý z dílů řeší jeden případ násilné smrti, přičemž záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu.

ČTĚTE TAKÉ:

Procházková prý původně napsala jenom jeden příběh jako samostatnou detektivku. Pak jí bylo nabídnuto, aby vytvořila celý seriál - dvanáct vražd, dvanáct dílů a dvanáct znamení zvěrokruhu. Namísto policejního psychologa, který by vytvářel profil pachatele, do seriálu dosadila psycholožku - astroložku, která je přítelkyní vrchního komisaře. „Případy s ním konzultuje a hledají společně motivace, které ke zločinům mohly vést,“ dodala.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...