Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Druhý díl Hobita startuje v Praze půlnoční premiérou. S vůní a větrem

Kultura

  14:00
Už dnes v noci proběhne v pražském Premiere Cinemas Praha Hostivař premiéra očekávaného pokračování filmu Hobit. Snímek s podtitulem Šmakova dračí poušť nabídne největší síť kin Cinema City v několika různých verzích včetně zážitkového 4DX kina s vůní, vodou, větrem a pohybem nebo ve formátu HFR, který slibuje extrémně ostrý obraz. Do ostatních kin vstoupí snímek ve čtvrtek.

Martin Freeman jako Bilbo Pytlík foto: Warner Bros.

"Hobit v HFR 3D je k dispozici pouze s českým dabingem. HFR ovšem ocení hlavně filmoví fanoušci, kteří zároveň jasně preferují originální znění. Proto bude v programu vedle dabingu i výjimečná varianta HFR 3D v originálním znění bez titulků," uvedl provozní ředitel Cinema City Oldřich Kubišta.

Evangeline Lilly a Lee Pace ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť

Světová premiéra filmu proběhla 2. prosince v Los Angeles, závěrečný snímek trilogie se na filmová plátna dostane v červenci 2014.

Zahraniční ohlasy se v přijetí na film různí, kromě mnoha příznivých reakcí řada z recenzentů podotýká, že druhý díl Hobita je po prvním trochu zklamáním. Vyčítají mu přílišnou délku, které nepomůže ani sebelepší projekce. Peter Bradshaw z britského listu The Guardian například píše, že Jackson zřejmě touží konkurovat výpravným podívaným ve stylu Lucase a Spielberga, a přirovnává Hobita k sérii o Indianu Jonesovi. Přes některé výhrady ale uznává režisérovu schopnost vtáhnout diváky do svého přebujelého fantazijního světa. "Už se těším na třetí díl," uzavírá Bradshaw.

Stará sestava v plné zbroji

Filmové pokračování příběhu Hobita, tentokrát s podtitulem Šmakova dračí poušť, líčí další dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Cílem jejich výpravy je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor...  Ve filmu se opět objeví Ian McKellen jako Gandalf Šedý, Martin Freeman jako Bilbo Pytlík a Richard Armitage jako vůdce trpaslíků Thori Pavéza. Šmak, nestvůra, která ohrožuje filmové hrdiny, promluví hlasem Benedicta Cumberbatcha, proslaveného rolí Sherlocka Holmese ve filmové sérii BBC. Dále hrají Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Ken Stott, James Nesbitt a Orlando Bloom.

Martin Freeman a režisér Peter Jackson na slavnostní premiéře filmu

Závěr trilogie přijde v červenci

První díl filmu Hobit režiséra Petera Jacksona s podtitulem Neočekávaná cesta měl tuzemskou premiéru loni 13. prosince a setkal se u diváků s úspěchem. Za první víkend ho zhlédlo přes 186.000 diváků, celkem do konce roku 2012 zaznamenal 476.210 diváků a tržby 65 milionů korun. První díl nabídl mnoho postav i atmosféru Středozemě známou z kultovní trilogie Pán prstenu. Diváci se vedle ústřední postavy Bilbo Pytlíka opět setkali s čaroději Gandalfem a Sarumanem či elfem Elrondem. Hobit natočený podle románu Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky britského spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena je úvodní dílo k rozsáhlé trilogii Pán prstenů. Bez znalostí některých detailů a souvislostí z Hobita čtenář jen obtížně proniká do děje následující trilogie.

ČTĚTE TAKÉ

 

S tuzemskou premiérou druhé části Hobita jsou spojené různé akce fanoušků děl spisovatele Tolkiena. Největší akce v Česku se uskuteční v pražském multikině Premiere Cinemas Park Hostivař 13. prosince. Podle organizátorů se tu od 19:00 sejde až 400 lidí v nejrůznějších kostýmech z Tolkienových knih.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč