Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Dvořákova Praha, to je Bělohlávek i Penderecki

Kultura

  8:45
PRAHA - V podání světových špičkových orchestrů a sólistů bude znít od 8. do 20. září hudba Antonína Dvořáka a dalších skladatelů klasicko-romantického období.

Pianista Jevgenij Kissin foto: Dvořákova Praha

Koncerty se odehrají v prostorách Dvořákovy síně Rudolfina, nově v Pražské křižovatce (kostele sv. Anny), katedrále sv. Víta a Koncertním sále Pražské konzervatoře.

V den skladatelových narozenin (8. září) se uskuteční první výprava z nové série festivalové ouvertury Po stopách Antonína Dvořáka. Na zámku v Lužanech bude slavnostně provedena jeho Lužanská mše. Letošní šestý ročník festivalu Dvořákova Praha pak slavnostně otevře 10. září v Rudolfinu mladá americká violoncellistka Alisa Weilerstein, která předvede společně s Českou filharmonií vedenou Jiřím Bělohlávkem Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr. Zahájení zpestří skladba k osmdesátinám Krzysztofa Pendereckého za osobní účasti autora.

S Českou filharmonií, jejímž prvním dirigentem byl sám Antonín Dvořák, se festivalové publikum setká ještě po dva večery: na koncertě s houslistou Julianem Rachlinem, který se představí v dvojjediné roli dirigenta a sólisty, a při vystoupení s Pražským filharmonickým sborem a hvězdnými sólisty v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Pod vedením Fabia Luisiho, šéfdirigenta MET, Vídeňských symfoniků a Curyšské opery v jedné osobě, zazní Verdiho Rekviem.

Recitály a méně hraná díla

Program Dvořákovy Prahy zdobí zahraniční tělesa zvučných jmen. Vynikající Kammerorchester Basel doprovodí v Beethovenově koncertu virtuózního houslistu Christiana Tetzlaffa. Se dvěma méně hranými Dvořákovými symfoniemi, jmenovitě třetí a čtvrtou, do Prahy přijede pekingský orchestr Beijing Symphony Orchestra.

Závěrečný koncert ansámblu Deutsches Symphonie Orchester Berlin pak pod taktovkou Cornelia Meistera představí polského klavíristu Rafala Blechacze v Schumannově klavírním koncertu. Festival uzavřou tóny Dvořákovy Novosvětské.

Publikum bude mít příležitost setkat se s vybranými instrumentalisty ještě jednou. To je případ violoncellistky Alisy Weilerstein, ale i Juliana Rachlina, který po koncertě s Českou filharmonií vystoupí druhý den jako sólista recitálu, na němž se kromě houslí chopí i violy.

Ze sólových vystoupení se mohou návštěvníci těšit ještě na fenomenálního pianistu Jevgenije Kissina se zbrusu novým repertoárem. Program obohatí také český basbarytonista Adam Plachetka.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...