130 let
Houslista Václav Hudeček

Houslista Václav Hudeček | foto: archiv LN - Hynek Glos

Dvořákův festival nabídne 'cestovní pas'

Kultura
  •   15:30
LIBEREC - Propojením hudby a takzvaného Dvořákova cestovního pasu chtějí organizátoři ukázat zajímavá místa, kde se koncerty uskuteční.

Na programy nabízející užší kontakt diváků s umělci se zaměří 57. ročník Dvořákova festivalu, který začíná v sobotu na zámku Sychrov. Koncerty různých žánrů odehrají v červnu ve dvou desítkách měst Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Propojením hudby a takzvaného Dvořákova cestovního pasu chtějí organizátoři navíc ukázat zajímavá místa měst, kde se koncerty uskuteční. Dvořákův cestovní pas obsahuje kupony na zvýhodněné vstupy na zámek, do zoo, muzeí, galerií či na městské slavnosti.

Vystoupí Hudeček i Načeva

Festival nabídne klasickou hudbu i koncerty s nádechem jazzu, swingu, šansonu či rocku. Návštěvníci se mohou těšit i na literárně-hudební programy, ve kterých se představí známí herci, například Václav Postránecký, Taťjana Medvecká, Valérie Zawadská, Otakar Brousek nebo Alfred Strejček. Na festivalu vystoupí také světoznámí sólisté - Václav Hudeček, Ivan Ženatý, Jitka Hosprová či Aleš Bárta, Smetanovo trio, jazzové trio Vojtěcha Eckerta či Michal Pavlíček a Monika Načeva.

První ročník Dvořákova festivalu se konal v roce 1951. V některých pozdějších letech se z finančních důvodů nebo pro organizační potíže neuskutečnil, tradice ale nebyla nikdy přerušena. Rozpočet letošního ročníku je 1,4 milionu korun. Podílí se na něm města i kraje, kde se koncerty konají.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás