130 let
Pavel Drobil.

Pavel Drobil. | foto: František Vlček, Lidové noviny

Ekofilm promítne i stažené snímky. Drobil se brání, porotu prý neovlivnil

Slovensko-cest
  •   13:08
TŘEBOŇ - Organizátoři Ekofilmu odmítají nařčení z politického ovlivňování festivalové poroty. Promítnou i pět filmů, které režiséři v úterý požadovali v otevřeném dopise stáhnout z programu festivalu. Ministr životního prostředí Pavel Drobil vydal dementi k obvinění z ovlivňování poroty ze strany ministerstva.

Tím organizátoři považují věc za uzavřenou. Nevidí důvod filmy přihlášené do soutěže stáhnout z programu. Sdělila to mluvčí festivalu Veronika Dušková.

Své filmy požadovali stáhnout ze soutěže i opakované projekce režiséři Filip Remunda, Martin Mareček, Vít Klusák, Ivo Bystřičan, Lucie Králová, Martin Dušek a Ondřej Provazník. Promítat se neměly, ale nakonec asi budou, filmy Auto*mat, Český mír, Doba měděná, Pahrbek český a Ženy SHR, které jsou na programu zařazeny od středy do pátku.

Dále čtěte:

"Mezinárodní porota je nezávislým subjektem, který rozhoduje svébytně o výsledních soutěže. Organizační tým přebírá od poroty závěrečný protokol o výsledcích udělených cen. Dílčí hodnocení z průběhu zasedání porotců je výhradně záležitostí interní komunikace mezi členy poroty," píše se v otevřeném dopise Ekofilmu.

Režiséři, kteří požadovali filmy stáhnout z projekce, podle organizátorů pracovali s dílčími informacemi, které nejsou objektivní. Režisérům napsali, že podpisem přihlášky osobně, nebo jménem přihlašovatele, potvrdili souhlas s promítáním snímků na festivalu. Vyzvali je, aby se neověřeným nařčením nesnažili narušovat průběh festivalu a jeho dlouholetou prestiž.

Drobil vyzval kritiky, aby řekli, kdo úkoloval porotu Ekofilmu
Drobil se dnes opět proti nařčení z ovlivňování poroty ohradil a vyzval své kritiky, aby zveřejnili jméno úředníka, který porotu údajně úkoloval. Podle internetového Deníku Referendum Drobil vzkázal porotcům, že nemá zvítězit film Martina Marečka Auto*mat. Navíc údajně doporučil, že cenu má získat český snímek, jenž nemá politický podtext.

Ministr řekl, že až do minulého týdne o Ekofilmu věděl pouze to, co mu podřízení po nástupu do funkce v červnu řekli. Rozhodl tehdy, že na koncepci festivalu nebude nic měnit, protože k tomu nemá důvod. Za kauzou vidí ministr prospěch a zviditelnění Strany zelených, jejímž vlivným členem kdysi byl Jakub Patočka z Deníku Referendum.

Ekofilm začal na jihu Čech v pondělí a potrvá do neděle. Přihlásilo se na něj 226 snímků ze 40 zemí. Do soutěže postoupilo 61 titulů. Ty hodnotí pětičlenná mezinárodní porota ve složení: scénáristka a režisérka Alena Činčerová, architekt Vlado Milunić, dokumentarista a producent Michael Havas, režisér a producent Ján Oparty (Slovensko) a francouzský dramaturg Jacgues Génot.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás