Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ennio Morricone znovu nahrává v Praze

Kultura

  15:36
PRAHA - Autor hudby k filmu Tenkrát na západě v Praze nahrává hudbu pro italský televizní seriál Jako delfín.

Henry Fonda ve filmu Sergia Leoneho Tenkrát na západě foto: Reprofoto

Legenda filmové hudby Ennio Morricone nahrává dnes a v úterý s Českým národním symfonickým orchestrem v hostivařských studiích. Slavný italský skladatel filmové hudby a držitel Oscara za celoživotní dílo se vrátil do Prahy k natočení hudby pro druhou sérii italského televizního seriálu Jako delfín od režiséra Stefana Realiho.

Hudbu k první řadě televizního seriálu pořídil Morricone v pražském studiu již v prosinci 2010. Loni v červenci dirigoval Morricone poprvé před pražským publikem svou hudbu, kterou nastudoval také s ČNSO v rámci letního festivalu Prague Proms.

Přes 400 titulů

Morricone vytvořil hudbu k více než čtyřem stovkám televizních seriálů a filmů. S režisérem Sergiem Leonem spolupracoval na westernu Tenkrát na západě, známou se stala rovněž trilogie Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). Morriconeho proslavily ale i další snímky, mimo jiné Briana de Palmy (Nedotknutelní), Romana Polanského (48 hodin v Paříži), Franca Zeffirelliho (Hamlet), Giuseppeho Tornatoreho (Bio Ráj a Malena), Rolanda Joffého (Mise), Olivera Stonea (U-Turn) či Adriana Lynea (Lolita).

Ennio Morricone je nositelem několika cen Grammy a Zlatých glóbů, pětkrát byl nominován na Oscara. Hudbu vždy povyšoval na úroveň filmu, vše podle něj záleží, v jakém stylu je snímek zpracován. Nelpí přitom podle svých slov na ustálených postupech. Jeho tvorba vychází z jeho specifické techniky, hudebního nadání i vlastní fantazie.

Autoři: ,