Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Erotika na osm způsobů

Kultura

  7:13
PRAHA - Jihlavské nakladatelství Listen vydalo již devátý svazek tematicky zaměřených povídkových sborníků, nyní ve svých textech autoři zacílili na erotiku. „Sympozia“ se zúčastnilo osm českých prozaiků.

Čeští spisovatelé píší o erotice. foto: Reprofoto



Mile vyznívající povídku Gé napsala Irena Obermannová: Vrací se do doby normalizace, a přestože opakuje šablonu s naivní ženou, která chudák nic netuší - tedy ani to, že by se sex měl líbit nejen manželovi -, nejde o žádnou feministickou agitku.

Zatímco hrdinka Ireny Obermannové zažívá libé pocity cestou autobusem, postava z povídky Café Nero Hany Andronikové se zasní při cestě londýnským metrem. Pozoruje totiž snědého muže, jenž si čte v erotické příručce, a když už musí vystupovat, „doufá, že nemá na šatech mokrý flek“.

Třetí „ženský pohled“ přináší povídka Heda Kateřiny Rudčenkové, jež ovšem popisuje svět bez mužů: „Heda vyšla z koupelny nahá. Vstoupila do pokoje, zatřásla hlavou, až z krátkých vlasů odlítly kapky, a za Anninými zády řekla: Tak můžem, já jsem připravená.“

Knihu otevírá - celkem logicky, neboť pojednává o iniciačním erotickém zážitku mladého chlapce -povídka Petra Šabacha Pláč velikého Konga z cirkusového prostředí.

Také hlavní hrdina Zimní lásky Josefa Moníka je teenager. Ten prožije erotické vzplanutí se svou učitelkou, jejíž manžel byl z politických důvodů uvězněn. Oba příběhy však mají hořký konec.

Za normalizace se také odehrává povídka Velký Kecky letošního laureáta Státní ceny za literaturu Edgara Dutky, a to v prostředí, s nímž je autor obeznámen - do produkce krátkých filmů. Příběh uslintané funkcionářské chtivosti se bolestně protíná s platonickou láskou vypravěče, ve vztazích se ženami velmi nezběhlého, a svobodné matky, jež krátce po seznámení emigruje. Už názvem povídky i první větou „Když jsem byl mladší, všechno jsem hlouběji prožíval“ Dutka také odkazuje k Fitzgeraldovu Velkému Gatsbymu.

Zasáhne ministr Rath?
Povídka Ivana Klímy Laciné lůžko se naopak odehrává ve žhavé přítomnosti. Pokladní z hypermarketu si se svým chlapcem totiž za účelem erotického vyžití pronajímají od sestřiček neobsazené nemocniční pokoje. Snad to ministr Rath prošetří...

Závěr svazku pak obstarává cestamalíře z Karlova mostu do Benátek v povídce Zdeňka Vonáska Jizery Zavřete oči, madam. Bohatá, osamělá dáma si jej objedná k restaurování svého domu, dojde ovšem také na sex - dokonce na lešení.

Přestože tyto povídky nepředstavují klenot tohoto žánru, celý soubor si drží velmi vyrovnanou kvalitu, snad jen Klímova povídka má příliš efektní a ta Moníkova zase příliš rozvleklý závěr.


HODNOCENÍ LN

*** 3 hvězdičky z 5

Schůzky s erotikou
Listen, Jihlava 2005, 160 stran

Autoři: