Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Eurosong dnes pozná finalisty

Kultura

  8:27
HELSINKY - Má jít o největší hudební událost roku. V Helsinkách se dnes i česká skupina Kabát popere o účast ve finále Eurovision Song Contest.

Skupina Kabát. foto: René VolfíkČTK

Už na helsinském letišti nepřehlédnete množství billboardů a vlaječek upozorňujících na Velkou cenu Eurovize. Podle tiskového střediska se do hlavního města Finska sjely stovky novinářů z celého světa včetně americké CNN, aby referovali o průběhu dnešního semifinále a sobotního finále pěvecké soutěže, v níž před lety zazářila například švédská skupina ABBA. Místní televize poutá na velkolepou show, kterou si však v reálu může dovolit málokdo – ceny vstupenek se totiž pohybují okolo 200 eur – přesto je Helsinki Arena vyprodaná. „Je to předražené,“ stěžuje si mi po cestě do hotelu asi třicetiletý taxikář a pokračuje: „Já bych za to takové peníze nedal.“ Eurovision Song Contest prý nesleduje, nebaví ho. Raději se podívá na hokej. „Vystupují tam umělci, které skoro nikdo nezná, a Finové se o to zajímají hlavně proto, že se to pořádá u nás a že loni zvítězili naši Lordi,“ dodává na vysvětlenou.

Organizátoři soutěže se nicméně snaží a zatím zvládají celou situaci velmi profesionálně. V centru města vybudovali tzv. Helsinki Eurosong Village, místo, kde se pod širým nebem prezentují někteří soutěžící ještě před hlavním kláním. Na zaplněném náměstí se tísní několik stovek lidí a poslouchají jakousi italsky zpívající skupinu, která předvádí ten nejpokleslejší komerční popík. Bizarní dojem umocňují podivné oblečky korunované kýčovitými cylindry, ale hlavně hra a zpěv na playback.

„Ten half-playback nás teda hodně štve, my jsme zvyklí hrát naživo,“ nechává se slyšet Josef Vojtek, frontman skupiny Kabát, která bude dnes v Helsinkách jakožto český zástupce soutěžit.

Ve středu večer si Kabáti zahráli naživo ve zcela zaplněném Henry’s Baru. Tam přišla početná skupina místních Čechů, ale i Finů, kteří rock milují. Říká se, že z pěti milionů Finů jsou tři miliony fandy hard rocku, spíš až heavy metalu.

Čeští reprezentanti rozjařili finskou hospodu
Kabáti to v hospodě rozjeli ve velkém stylu – písnička Pohoda z alba Best of Kabát se slovy Když se u nás chlapi poperou, tak rovnou nožem anebo sekerou, zvedla ze židlí i ty nejchladnější Seveřany. Jolana Vaňková, dvaadvacetiletá studentka z Čech, vzala na vystoupení svých oblíbenců i svého finského přítele Kimmo Laaksonena. Ten prý bude Eurovision Song Contest se svou dívkou sledovat v televizi. „Dívám se na tuhle soutěž už od dětství stejně jako moje rodina. Navíc teď budu fandit Čechům, protože moje přítelkyně je Češka,“ směje se.

Po sedmé „pecce“ Kabáti končí, ale nažhavené publikum si je vyvolá zpět. „Jsou super, je to takový maskulinní, energický rock,“ nechává se slyšet mladá Finka Jenni Sintonenová, která si přišla poslechnout českou kapelu se svými kamarádkami. „Zpívají skvěle, vypadají skvěle. Určitě si koupíme jejich CD,“ říká Jenni a dušuje se, že budou pro Kabáty v soutěži určitě hlasovat.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...