Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Evropský festival uvede české snímky

Kultura

  9:42
MADRID - V rámci festivalu evropského filmu "Sevilla Festival de Cine 100% Europeo" představí Česká republika šest filmů. Jedním z hlavních hostů bude režisér a scenárista Jiří Menzel.

Jiří Menzel foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Přehlídka, která se uskuteční od 2. do 10. listopadu, představí nejen Menzelův nejnovější film Obsluhoval jsem anglického krále, ale také jeho starší snímky a navíc uvede další tituly současné české kinematografie a dva animované cykly.

Diváci budou mít možnost shlédnout filmy Vratné lahve, Pravidla lži, Grandhotel, ...a bude hůř, Jedné noci v jednom městě a Hezké chvilky bez záruky. Z Menzelovy tvorby půjde o starší díla Skřivánci na niti, Ostře sledované vlaky a Vesničko má středisková," oznámila Iveta Gonzálesová z madridského centra, které českou účast na festivalu iniciovalo .

Podle ní se v další festivalové soutěži, sekci Eurodoc, utkají o ceny i dva české  dokumenty - Marcela Heleny Třeštíkové a Ztracená dovolená Lucie Králové. Pro  španělské děti je připraveno pásmo příběhů o Krtečkovi a zvláštní místo je vyhrazeno cyklu snímků Břetislava Pojara.
"Jsme nadšeni, že ředitel festivalu souhlasil s naším návrhem, aby Česko bylo v tomto roce zvanou zemí. Tou jsme letos ještě na dalších třech filmových přehlídkách, ale ta sevillská je nejvýznamnější," komentovala to ředitelka Českého centra v Madridu Adriana Krásová.

V rámci této přehlídky je 9. listopad vyhlášen Českým dnem, na kterém Menezl převezme z rukou jejího ředitele Manuela Grosse zvláštní ocenění. Události bude přítomna i umělecká ředitelka mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Eva Zaoralová, která bude v Seville členkou poroty.

Projekt Španělský podzim s českým filmem zahrnuje spolupráci s šesti festivaly, třemi národními filmotékami a pěti uměleckými a kulturními centry. Začal koncem září na festivalu animovaného filmu Animadrid, kde bylo uvedeno 130 českých animovaných snímků. Jeho hosty byli například animátoři Jiří Barta a Aurel Klimt. Doprovodnou akcí je výstava československých filmových plakátů z let 1960 až 1989 nabízející na osm
desítek exponátů předních českých výtvarníků. Koná se v rámci festivalu v Segovii a potrvá až do konce roku.

 

 

 

Autoři: