Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Evropský film roku je z Rumunska

Kultura

  11:23
BERLÍN - Rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny sbírá prestižní filmová ocenění. Poté, co si z Cannes přivezl Zlatou palmu, byl včera v Berlíně vyhlášen i nejlepším evropským filmem roku. Snímek přinesl ocenění i režisérovi Cristianu Mungiuovi. Nejlepší herečkou se stala Helen Mirrenová za úlohu královny Alžběty II. a nejlepším hercem Izraelec Sasson Gabai za film Bikur Hatizmoret (Návštěva kapely).

Cristian Mungiu. foto: ČTK

Snímek vypráví příběh žen usilujících v komunistickém Rumunsku o potrat, což režim Nicolae Ceauseska přísně zakazoval.

Rozhodnutí Evropské filmové akademie bylo odměněno mohutnými ovacemi hostů ve víceúčelové aréně v berlínské městské části Treptow, kde galavečerem v roli moderátorů provázeli německý herec Jan Josef Liefers a francouzská herečka Emmanuelle Béartová.

Britka Mirrenová už letos dostala za film Královna Oscara. Koprodukční film režiséra Stephena Frearse byl přitom nominován celkem v sedmi kategoriích, což bylo nejvíce ze všech.

Evropské filmové ceny se letos udílely v 15 kategoriích. Česko mělo jediné želízko v ohni v internetové soutěži o Cenu publika. Film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále se však nakonec neprosadil v silné konkurenci, když nejvíce diváků hlasovalo pro film Neznámá od italského režiséra Guiseppe Tornatoreho.

Nejlepší scénář napsal podle Evropské filmové akademie Němec tureckého původu Fatih Akin, jehož snímek Na druhé straně německý tisk pasoval na jednoho z favoritů udílení cen. Obdobné ocenění tentýž snímek dostal už na filmovém festivalu v Cannes. Nezapadl ani film dalšího německého německého režiséra, Toma Tykwera. Jeho Parfém: Příběh vraha byl oceněn za nejlepší kameru a nejlepší vizuální pojetí.

Jedinou skvrnkou na sobotním ceremoniálu byla neúčast slavného francouzského režiséra Jeana-Luca Godarda, jemuž měl cenu za celoživotní dílo předat jeho německý kolega Wim Wenders. Ten alespoň vyzdvihl originalitu Godardova filmového vyjadřování. "Nikdo si na něco takového netroufl," uvedl na adresu jeho filmové tvorby.

Režisér kultovních filmů U konce s dechem nebo Bláznivý Petříček vysvětlil svůj bojkot v týdeníku Die Zeit. "Přijde mi divné přebírat filmovou cenu za své celoživotní dílo v Berlíně. Za filmy, na něž se právě ti lidé, kteří ceny v Berlíně udělují, nedívají... Ne, taková cena je pro mě nepochopitelná," uvedl Godard.
Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...