Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kapela Excelence ke dvacítce servíruje Dvacítku

Kultura

  16:26
Excelence je pražská klubová skupina, která právě slaví dvacáté narozeniny své novodobé existence. Její základní kámen však byl položen ještě o deset let dříve.

Excelence foto: archiv kapely

Excelenci založili Vendy Šváb a Vlodys Rieger na pražské Hanspaulce, ve čtvrti s velkou hudební tradicí, sahající až do šedesátých let. Pod vlivem této lokality hrála kapela už od začátku vlastní tvorbu s prvky bluesrocku. Repertoár se později přibližil na rockovou stranu spektra a dospěl až do dnešní podoby, kytarové písňové formy s rockovým základem, obohaceným saxofonem a dívčím vokálem.

Kapelou prošlo za její historii zhruba dvacet hudebníků. Současnou sestavu tvoří V. Šváb (bicí, zpěv, autor písní), T. Šaroun (baskytara), A. Jurigová (zpěv), V. Ryčlová (saxofon), F. Šubrt (kytara) a M. Horák (kytara).

Excelence vydala deset řadových CD a tři singly a natočila několik videoklipů. Ke dvacátým narozeninám Excelence vydává nové CD Dvacítka a naplánovala hned celou sérii jeho křtů. 2. prosince to bude v Černošicích, 14. prosince v Říčanech a 20. prosince v pražském klubu Free Masonic.

Autor:
Témata: Hanspaulka

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...