130 let

Před deštěm pod skálu. Martin Huba jako prezident Masaryk a Jan Budař jako Karel Čapek. Snímek Hovory s TGM (2018). Režie: Jakub Červenka. | foto: Bontonfilm

Exkluzivně: Střet dvou velikánů české historie. Hovory s TGM lákají na první ukázku

Kultura
  •   6:00
PRAHA/TOPOLČIANY - „Jsou otázky, na které je potřeba hledat odpověď v každé době.“ Masaryk a Čapek spolu kráčejí parkem a vedou debaty, které by svým dopadem měly sílu lámat skály. Film vznikl nejen k 100. výročí vzniku Československa, v letošním roce navíc uplyne 80 let od smrti Karla Čapka. Snímek Hovory s TGM zamíří do českých kin 18. října.

Podzim 1928. Dva zamyšlení muži se prochází parkem, dva velikáni české historie. Kniha, kterou spolu připravovali, je nyní hotová. Karel Čapek si chce s prezidentem Masarykem rozdělit honorář, ale Masaryk není v dobrém rozmaru, protože mu jeho dcera zakázala tuto knihu vydat. Čapek se ale vzdát nehodlá a ví, že přesvědčování to bude těžké. Jejich debata ale nabere nečekaný směr a stočí se ke světovým událostem, politice i mileneckých poměrech. Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova. 

Režisérem filmu je Jakub Červenka, scénář připravil Pavel Kosatík, jako kameraman film nasnímal Jan Malíř. „Je to film o dvou mimořádných mužích, a také o tom, že emoce mohou být někdy silnější, než myšlenka. Dokonce i u tak výjimečných lidí,“ říká režisér Jakub Červenka. Pavel Kosatík vycházel při psaní scénáře ze samotné knihy, ale i z dosud nezveřejněných Masarykových dopisů. „Masaryk a Čapek jsou dost možná tím nejlepším, co jsme během sta let měli. Do jejich příběhu v přímém přenosu jsme chtěli vložit celý jejich život a dynamiku,“ dodává Kosatík k samotnému filmu. 

Martin Huba jako prezident Masaryk a Jan Budař jako Karel Čapek. Snímek Hovory...
Můžete to ještě jednou zopakovat? Martin Huba jako prezident Masaryk a Jan...

Film vznikl nejen k 100. výročí vzniku Československa, v letošním roce navíc uplyne 80 let od smrti Karla Čapka. Samotnému natáčení předcházely rešerše dobových materiálů i důkladné herecké zkoušky. Natáčelo se na přelomu dubna a května letošního roku v autentickém prostředí Topolčianského zámku, kde dva velikáni české demokracie své debaty kdysi vedli.

Snímek Hovory s TGM (2018) - vizuál. Režie: Jakub Červenka.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás