Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Exprese, absurdita, nadsázka. Michael Rittstein se nesmazatelně zapsal do uměleckých dějin

Malíř Michael Rittstein má v Jízdárně Pražského hradu retrospektivu nazvanou Ve vlnách. Jde o reprezentační výběr sedmi desítek obrazů z jeho celoživotního díla od poloviny sedmdesátých let až do současnosti. A výstava se koná u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Výstava samotná a dílo M. Rittsteina jsou impozantní (a vždy tomu tak bylo a bude) Ovšem nesouhlasím s panem Machalickým, že je autor dnes jediný (nejen ve své generaci), kdo ovládá plně techniky klasické kresby a malby. Zřejmě recenzent chodí na výstavy, které pořádájí ti, co malbě a kresbě ve skutečnosti nerozumí. Osobně nebývám zklamán a pokud se zajdete podívat na výstavu mladší generace umělců jako jsou Z. Trs nebo Daniel Pitín, tak pochopíte o čem hovořím. Dobrá malba/obraz žije stále, ale jde o to se nenechat ovlivnit všudypřítomným marketingem, co se vám snaží prodat veškeré ,,haraburdí,, jako cenné umění.

0 0
možnosti

J67a97n 15J52e34l61í62n56e92k

2. 12. 2019 20:58

Nebudu kritizovat, už vím, že se na mne snese vlna nadávek. Ale nechápu v případě pana malíře R., zda je opravdu uměním, když nalepí na obraz podprsenku či dámské kalhotky nebo když má jím nakreslený kmen stromu místo větví prezervativy?

0 0
možnosti
Foto

Pane Jelínku, žádné nadávky jistě nejsou třeba. Ovšem je mi záhadou, že Vám utkvělo v hlavě z celé výstavy zrovna to, co píšete. Mám za to, že z té spousty vystavených děl, jsou ty vámi zmíněné, zanedbatelné a nesedl-li Vám jejich humor, tak na výstavě rozhodně bylo mnoho dalších obrazů vstřícnějších.

0 0
možnosti