Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Faith No More se vracejí

Kultura

  10:23
Na oficiálních stránkách americké kapely Faith No More se na konci února objevila těžko uvěřitelná zpráva. Skupina se po více než jedenácti letech obnovuje a v sestavě posledního alba Album of the Year odehraje několik koncertů na letních festivalech v Evropě. Údajně má vyrazit i na samostatné evropské turné.

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Faith No More vyrážejí koncertovat do Evropy. Amerika má tentokrát smůlu. foto: Speakeasy PR

Faith No More se rozpadli na jaře 1998. Tehdy se na stejných stránkách objevila zpráva od baskytaristy a zakládajícího člena Billyho Coulda: „Po dlouhých a úspěšných letech se FNM rozhodli, že učiní konec spekulacím o rozpadu tím, že se rozpadnou.“ Poslední koncert odehráli 7. dubna v Lisabonu. ¨

Trochu kočka, trochu pes
Příspěvky v sekci novinek mají rozestup více než deset let. „Faith No More byli vždycky zvláštním úkazem. Trochu kočka, trochu pes -a jejich muzika byla vždycky tak schizofrenní jako samotné osobnosti, které ji tvořily. Když to fungovalo, fungovalo to dobře, i když chemie v sestavě byla velmi prchavá. Přes sedmnáct let jsme se snažili naplnit FNM energií, a když jsme se na konci cesty rozpadli, každý z nás se vydal dobývat úplně jinou stranu vesmíru,“ píše kapela v oficiálním prohlášení.

„Celá dekáda uplynula od našeho rozhodnutí, ale nikdy jsme se nezbavili otázek fanoušků i promotérů: Dáte se znovu dohromady? Tehdy to bylo jinak. Prakticky jsme nebyli v kontaktu, natož abychom mohli zvažovat nějaký návrat.“

Znovuobnovení Faith No More je překvapivé především proto, že je Mike Patton, hlavní postava za celým projektem, léta vytrvale odmítal. Sám se účastnil mnoha jiných hudebních projektů a svému vydavatelství Ipecac.
 „Co se změnilo? Rozhodli jsme se, že se po těch letech sejdeme a promluvíme si o tom. Odstup nám umožnil střízlivé zhodnocení naší muziky a víte co? Pořád to zní dobře. Je za ní spousta tvrdé práce a uvědomujeme si fakt, že jsme možná udělali něco dobře,“ pokračuje kapela na webu a k samotnému obnovení dodává: „Zjistili jsme, že nemáme žádné závazky k vydavatelství, jsme pořád mladí a naživo to umíme pořádně rozbalit. Cítíme se nejen na to, abychom vyhrabali něco z minulosti, ale možná udělat i něco současného. Takže je to tady: zatajili jsme dech a znovu jsme s nadšením naskočili do toho vlaku. Jsme zpátky!“ To ukáže čas Kapela zatím oznámila několik festivalových show a ke smůle všech amerických fanoušků tvrdí, že je to „striktně evropská záležitost“. Mike Bordin (bicí), Roddy Bottum (klávesy), Bill Gould (baskytara), Jon Hudson (kytara) a Mike Patton (zpěv) se představí mj. na Download Festivalu v Anglii, na německých akcích Hurricane Southside a nově na maďarském Tisza Kemping v polovině července.

„Můžeme jen doufat, že naše zkušenosti povedou k tomu, abychom s dědictvím jména Faith No More zacházeli se ctí. Kdo ví, kam nás tahle cesta zavede nebo co přinese... To ví jen budoucnost. A my to, doufejme, zjistíme brzy taky,“ doufají Faith No More.

Kapela patřila v 90. letech k oblíbeným rockovým vizionářům. Jejich hudba kombinuje prvky heavy metalu, funky, progresivního rocku, soulu, hip hopu i jazzu, ale zpravidla je každá píseň originální směsí dalších hudebních stylů. Množství oddaných fanoušků má i v Česku - snad si na to vzpomenou.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!