Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Famufest uvede 100 studentských filmů. Soutěží Expremiéři i Gottland

Kultura

  15:00
PRAHA - Do neděle potrvá 31. ročník festivalu Famufest, který v pražském kině Světozor ode dneška nabídne studentské snímky Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění. Členové poroty nominovali ze 100 přihlášených soutěžních filmů pět v každé z osmi kategorií. Celkem však přehlídka uvede na 160 titulů a výsledky hlasování porot budou vyhlášeny v sobotu 29. listopadu večer.

Gottland, epizoda Letící kůň (režie Viera Čákanyová) foto: nutprodukce

Do neděle potrvá 31. ročník festivalu Famufest, který v pražském kině Světozor ode dneška nabídne studentské snímky Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění. Členové poroty nominovali ze 100 přihlášených soutěžních filmů pět v každé z osmi kategorií. Celkem však přehlídka uvede na 160 titulů a výsledky hlasování porot budou vyhlášeny už v sobotu 29. listopadu večer.

Mezi nejčastěji nominované snímky patří Amanitas (Director’s Cut) Jakuba Šmída, který se objeví v šesti kategoriích a bude na Famufestu uveden v předpremiéře. Jeho bakalářský film Neplavci vyhrál v roce 2011 Českého lva Cenu Magnesia pro nejlepší studentský film. Nominaci na nejlepší film získal i film Parádně pokecal režiséra Tomáše Pavlíčka, za jehož produkci už loni získal cenu Asociace producentů v audiovizi Tomáš Michálek.

ČTĚTE TAKÉ

Na nejlepší dokumentární film byly nominovány například snímek o Stanislavu Grossovi Upřímně z cyklu České televize Expremiéři. Autorem je dokumentarista Jan Látal, který má na kontě vítězství z Famufestu v roce 2012. Dále pak bakalářský film Jana Strejcovského Bezmoc mocných uvedený také na mezinárodní přehlídce v Jihlavě, stejně jako absolventský dokument Lovu zdar Jaroslava Kratochvíla. Nominováno bylo také dokumentární pásmo Gottland, které mohli zájemci vidět během týdenní netradiční distribuce na Nákladovém nádraží Žižkov letos v létě.

Recenzi Gottlandu od Jiřího Peňáse čtěte zde:

V porotě zasedá Gedeon i ředitel Filmakers Lab ze Sundance

Členy hlavní poroty, jejíž ceny budou ve Světozoru vyhlášeny v neděli 30. listopadu, jsou maďarská režisérka Eszter Hajdú, český režisér Saša Gedeon, filmová publicistka Eva Zaoralová, nejvýznamnější zvukař české nové vlny Ivo Špalj, scenáristka Linda Aronsonová, ředitel Filmakers Lab na prestižním festivalu v Sundance Gyula Gazdag a kameraman Antonio Riestra.

Členy poroty pro nerealizovaný scénář jsou spisovatelka a kritička Tereza Brdečková, kreativní producentka HBO Tereza Polachová, producent třídílného seriálu Hořící keř Tomáš Hrubý a novinář a scenárista Ondřej Štindl.

Doprovodný program Famufestu bude probíhat v domě U Minuty na Staroměstském náměstí. Festival nabídne workshopy a diskuze, například na téma Ilegální stahování. Program doplní výstava studentů Katedry fotografie a instalace studentů Centra audiovizuálních studií.

Autoři: ,