130 let

Heath Ledger jako zloduch Joker | foto: Foto Warner BrosReprofoto

Fanoušci sepisují petice

Kultura
  •   9:30
Až nastane čas na příští oscarové nominace, přistane filmové a televizní akademii na stole petice požadující Oscara pro Heathe Ledgera za roli Jokera v batmanovském thrilleru Temný rytíř. Fanoušci aktuálně řeší dilema, jestli má být herec nominovaný v kategorii hlavní, nebo vedlejší herecký výkon. Jestli akademici „hlas lidu“, který aktuálně čítá přes 14 000 podpisů sebraných na www.heathledger.com, vyslyší, se teprve uvidí.

A i v případě Ledgerova vítězství bude možné jen spekulovat, jakou roli lobbování fanoušků sehrálo. Každopádně to nebude ani první, ani poslední petice adresovaná Hollywoodu.

Nelíbí se vám režisér, kterého studio vybralo pro adaptaci vašeho oblíbeného komiksu? Chcete, aby se do seriálu vrátily staré známé tváře? Pobuřují vás politické názory zobrazené ve filmu, chcete vyjádřit svou nechuť nad posunutím premiéry nebo rovnou zrušit Oscary? Podepište se on-line pod patřičnou petici nebo si založte vlastní. Na internetu se to petiční aktivitou týkající se filmu a televize jen hemží. Mezi frekventované stránky patří například petitiononline.
com nebo youchoose.net.

„Jsme společenstvím zapálených lidí, kteří vytvářejí kampaně s cílem dosáhnout společného cíle,“ píše se v deklaraci druhé zmíněné. „Jsme přesvědčeni, že pokud se spojí dostatečné množství lidí... je možné tohoto cíle dosáhnout,“ dodávají hlasy za Youchoose. Tisíc třicet lidí se zatím spojilo, aby přimělo Warner Bros. k zachování data premiéry Harryho Pottera a prince dvojí krve, původně naplánované na letošní listopad. Studio před pár dny oznámilo, že premiéru posouvá na červenec 2009.

Více militantní a akcechtivá skupinka na stejných stránkách vyzývá rovnou k bojkotu filmu. Odsunuli jste premiéru, nepůjdeme na film a připravíme vás o zisk. „Petice je dobrá věc, ale ještě lepší je se organizovat a protestovat, aby se nic podobného neopakovalo.“

Fanoušci si ale film nechtějí nechat ujít, proto navrhují film bojkotovat jen první víkend, jenž je pro studia důležitým ukazatelem, a do kina jít až ten druhý. V roce 2005 se 132 věrných fanoušků komiksu X Men snažilo přesvědčit 20th Century Fox, aby nedovolilo Brettu Ratnerovi režírovat třetí pokračování. „Prosíme, abyste... najali jiného režiséra, který má zkušenosti s akčními filmy s dobrou zápletkou, a ne někoho, kdo je chce jen udělat legračnější.“ U Foxů ale měli svoji hlavu a Rattnera nenahradili.

Petice mají i jiný než fanouškovský základ. Například v roce 2005 příbuzný izraelského mladíka, který zahynul při útoku sebevražedného atentátníka, požadoval anulování oscarové nominace pro palestinský film Ráj hned teď sledující cestu dvou sebevražedných atentátníků.

Petice přicházejí i zevnitř Hollywoodu. Před třemi lety požadovali filmoví kaskadéři zařazení svého řemesla na seznam kategorií, v nichž se uděluje Oscar. Neuspěli, stejně jako zůstane oslyšena většina peticí. Filmoví průmysl je na vyjadřování zájmových skupin zvyklý a umí ho zvládat. Více než skupinky aktivistů, kteří diskutují on-line pod svojí peticí, naslouchají velkým zájmovým organizacím, s nimiž není radno žertovat – třeba církvi. Ta se, jak je historicky prokázané, umí organizovat lépe než fanoušci.

Autor: Tomáš Němeček