Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Febiofest nabídne více novinek

Kultura

  10:19
PRAHA - Více filmových novinek, kinematografie ze všech koutů světa a reprezentativní retrospektivy - tak by se dal charakterizovat letošní ročník Febiofestu. 13. ročník festivalu představí 284 filmů z 58 zemí světa.

Andy Warhol. Febio. foto: zdroj: http://www.febiofest.cz/Reprofoto

Obsáhlý katalog s podrobnými informacemi o všech titulech už se v tuto chvíli prodává v multiplexu Village Cinemas Anděl, v jehož dvanácti sálech přehlídka ve čtvrtek odstartuje (promítat se bude ještě v kině Ponrepo a v sále Židovské obce).

Už týden jsou v prodeji i vstupenky, cena zůstává stejně jako v minulých letech velmi příznivá: 69 korun.

V pondělí ráno už bylo prodáno přes 16 tisíc lístků. Největší zájem je zatím o Oscarem vyznamenaný politický thriller Nepohodlný, poslední snímek Woodyho Allena Match Point (Hra osudu) a také o novinku Spikea Leeho Spojenec.

V programu se letos objevilo více novinek než v předchozích letech, kromě distribučních předpremiér i přes dvacet čerstvých filmů, které zazářily na světových festivalech a zatím nemají českého distributora.

Warhol i Antonioni
Mimořádným počinem je unikátní ucelená kolekce snímků klasika italské kinematografie Michelangela Antonioniho nebo přehlídka filmů Andyho Warhola a jeho přátel, která vznikla ve spolupráci s Museem moderního umění v New Yorku (bude se promítat v Ponrepu).

Jeden sál bude každý den věnován Kinu osobností, své miniprofily tu osobně přestaví francouzský režisér Claude Lelouch, Japonec Rijúči Hiroki, slovenská herečka Emília Vašáryová, německý talent Julia Jentschová, český režisér žijící v USA Ivan Passer, syn slavného otce Christopher Mitchum, polský režisér Juliusz Machulski, poslední den bude patřit italské hvězdě Claudii Cardinalové.

Geografické programové členění přehlídky zůstává zachováno jako v minulých letech, filmoví fanoušci tedy najdou v jednotlivých sálech latinskoamerickou, asijskou, africkou, britsko-americkou, východní nebo evropskou kinematografii.

Zajímavé a objevné tituly by mělo přinést například Panorama nového evropského filmu. Chybět nebude Gay a lesbické kino nebo Kino nových směrů, kde budou k vidění videoprojekce.

Tradiční součástí přehlídky je i Febio Music Festival. Každodenní vystoupení v prostorách Village Cinemas Anděl doplní koncerty v Divadle Archa, tady v pondělí 27. března vystoupí například Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten nebo Antye Greieová v projektu Mini Movies Live. Podrobnosti o všech filmech, promítacích časech i doprovodných akcích jsou na www.febiofest.cz.

Hosté Febiofestu:
CLAUDIA CARDINALOVÁ
- italská hvězda, která zazářila ve filmech Tenkrát na západě nebo Gepard, převezme cenu Kristián za přínos světovému filmu a uvede snímek A teď... dámy a pánové

CLAUDE LELOUCH - francouzská režisérská legenda zahájí Febiofest novinkou Odvaha milovat, na programu jsou i jeho filmy Muž a žena, Edith a Marcel, Jsou dny... a úplňky

JULIA JENTSCHOVÁ - mladá německá herečka, kterou Jiří Menzel obsadil do snímku Obsluhoval jsem anglického krále, uvede film Poslední dny Sophie Schollové, za nějž má Evropskou filmovou cenu i Stříbrného medvěda IVAN PASSER - autor jednoho z manifestů české nové vlny, Intimního osvětlení, představí i snímky ze svého amerického období Cutterova cesta a Zrozen k vítězství

EMÍLIA VÁŠÁRYOVÁ - slovenská herečka představí v Kině osobností své starší snímky Balada o sedmi oběšených, Náměstí svaté Alžběty nebo Měděná věž

FELIX FALK - polský režisér

CHRISTOPHER MITCHUM - syn Roberta Mitchuma uvede otcovy snímky

RIJÚČI HIROK - kontroverzní japonský režisér

JULIUSZ MACHULSKI - polský režisér (Sexmise)

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!