130 let
Bezstarostná jízda. Peter Fonda ve svém nejslavnějším filmu z roku 1969.

Bezstarostná jízda. Peter Fonda ve svém nejslavnějším filmu z roku 1969. | foto: PROFIMEDIA

Febiofest ocení Petera Fondu. Předsedou poroty bude fotograf Jan Saudek

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, který začne 21. března, včera odhalil svůj kompletní program a také oznámil jméno hlavního hosta. Bude jím herec Peter Fonda, který na začátku festivalu převezme cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii.

Devětasedmdesátiletý Peter Fonda na Febiofestu uvede svůj patrně nejslavnější film Bezstarostná jízda z roku 1969, na němž se podílel i jako scenárista. Návštěvníci festivalu si z jeho filmografie budou moci připomenout také snímky Vězeňské blues (1977) či Uleeovo zlato (1997). Veřejně přístupná masterclass s Peterem Fondou je na programu v pátek 22. března.

Vedle Fondy letos cenu Kristián převezme také dánský oscarový režisér Bille August a česká herečka Jiřina Bohdalová.

Přehlídku zahájí film s Redfordem

Zahajovacím snímkem šestadvacátého Febiofestu bude novinka americké herecké legendy Roberta Redforda s názvem Gentleman s pistolí. Drama režiséra Davida Loweryho na motivky skutečných událostí líčí příběh stárnoucího zloděje a specialisty na útěky z vězení.

Závěrečným filmem přehlídky bude životopisné drama Jona S. Bairda Stan a Ollie vycházející z osudů slavného komediálního dua Stan Laurel a Oliver Hardy.

Febiofest skončil, nejlepším snímkem je Střídavá péče

V sekci Masters festival představí deset nových filmů významných světových tvůrců. Nejpočetnější zastoupení má Francie – diváci zhlédnou například snímky Claire Denisové a Jacquesa Audiarda. Jejich filmy High Life a Sisters Brothers jsou nicméně natočeny v angličtině a s americkými herci. Ještě se tak posílí silné zastoupení americké kinematografie, kterou představí také sekce Made in USA a Central Park.

Programový tým Febiofestu letos testuje novou sekci, nazvanou Centropa, do níž soustředil snímky s českou koprodukční účastí. Představí v ní například film debutujícího slovenského režiséra Teodora Kuhna Ostrým nožem inspirovaný skutečným kriminálním případem z roku 2005, který soutěží i v sekci Nová Evropa.

Jan Saudek má jasno

Soutěž letos uvede deset snímků nastupujících evropských filmařů mimo jiné ze Srbska, Estonska, Lotyšska, Švédska či Rakouska. O vítězi této sekce rozhodne porota složená z třiatřiceti filmových fanoušků, které z přihlášených zájemců vybírá prezident festivalu Fero Fenič. Předsedou této poroty je pro letošní rok fotograf Jan Saudek. Ten se na včerejší tiskové konferenci vyznal z vřelého vztahu k filmu: „Hlavně k pornografii. Přijdete na jiné myšlenky,“ vysvětlil třiaosmdesátiletý umělec. Objasnil při té příležitosti také, že nemá rád Francouze, Rusy ani Američany. Posledně jmenovaní však podle něj dovedou točit filmy, a proto prý Jan Saudek jako vítěze letošního festivalu tipuje zahajovací film s Robertem Redfordem. Ten se ovšem soutěže neúčastní. Jan Saudek bude v případě rovnosti hlasů rozhodovat o vítězném filmu.

Další zahraniční hosté Febiofestu:

■ Louis Garrel (Francie). Pětatřicetiletý držitel ceny César za herecký výkon ve filmu Pravidelní milenci přiváží na festival svůj nejnovější režisérský počin s názvem Věrní nevěrní.

■ György Pálfi (Maďarsko). V roce 2002 získal za svůj režijní debut Škyt Evropskou filmovou cenu za objev roku. Je držitelem četných ocenění. V roce 2006 MFF Cannes v sekci Un certain regard uvedl jeho dosud nejúspěšnější snímek – Taxidermii. Na Febiofestu představí svůj poslední film nazvaný Pánův hlas.

■ Peter Strickland (Velká Británie). Uspěl mj. na Berlinale s filmem Bubblegum, v české distribuci byl jeho Pestrobarvec petrklíčový. Spolurežíroval též záznam koncertu islandské zpěvačky Björk: Biophilia Live. V Praze uvede povídkový horor Průvodce zlem.

■ Valeria Sarmientová (Chile). Od 70. let žije a pracuje ve Francii, kde se věnuje filmové režii. Za své snímky (Notre mariage, Elle, Amelia Lopez O’Neillová) získala ocenění na mezinárodních festivalech. Na Febiofestu uvede historický film Černý zápisník.

■ Tuva Novotná (Švédsko). Oceňovaná herečka s českými kořeny na Febiofestu uvede svůj autorský film Slepá skvrna.

Autor: Marcel Kabát