Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Febiofest odstartoval

Kultura

  21:36
PRAHA - Celkem 284 filmů a videopořadů nabídne fanouškům v sedmi českých městech 13. ročník Febiofestu. Pražskou část zahájil dnes ředitel této mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Fero Fenič.

Ministryně informatiky Dana Bérová, režisér Claude Lelouch a Fero Fenič foto: Stanislav PeškaČTK

V multikině Village Cinemas Anděl se při té příležitosti uskutečnily tři premiéry. Osm sálů hostilo americkou komedii režisérky Mirandy Julyové s názvem Já a ty a všichni ostatní. Francouzský režisér a držitel Oscara Claude Lelouch uvedl v dalším sále svůj romantický příběh Odvaha milovat a převzal cenu Kristián za přínos kinematografii, kterou mu předala ministryně informatiky Dana Bérová.

"Dělám filmy padesát let a musím říci, že jsou pro mě lepší než život. Vždycky se mi zdálo, že muži a ženy na plátně jsou zajímavější než lidé na ulici. Obdivoval jsem je jako kluk a chtěl jsem, aby se jejich příběhům skutečný život podobal," řekl tento klasik francouzské kinematografie.

V dalších dvou projekcích uvedla německá herečka Julia Jentschová film Poslední dny Sophie Schollové, nominovaný na Oscara, za který byla loni na 18. ročníku Evropských filmových cen v Berlíně vyhlášena nejlepší herečkou kontinentu. V Praze je pracovně - s režisérem Jiřím Menzelem natáčí adaptaci románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. V tomto snímku ztvárňuje manželku hlavního hrdiny, sudetskou Němku. A protože role obsahuje i několik vět v češtině, musí zvládnout i to.

Nové ceny dostali Třeštíková a Králík
Asociace režisérů a scenáristů na večeru poprvé udělila dvě výroční ceny. Nesou jméno Jaromila Jireše, předního tvůrce české nové vlny 60. let. Čestná prezidentka asociace Helena Třeštíková předala první z nich zástupcům Metrostavu za podporu festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět s přihlédnutím k podpoře zlínského festivalu pro děti a mládež. Za úsilí, věnované organizaci a rozvoji Letní filmové školy v Uherském Hradišti a jejímu pozvednutí na mezinárodní úroveň, byl oceněn Jiří Králík.

Febiofest potrvá v Praze devět dní. V první polovině dubna pokračuje v Brně, Olomouci, Ostravě, Liberci, Českých Budějovicích a v Pardubicích. Na Slovensku bude zahájen 27. března v Bratislavě a do 22. dubna navštíví Banskou Bystricu, Nitru, Martin, Žilinu, Poprad, Košice a Prešov. Pražskou část doplní ve smíchovském multikině hudební festival, orientovaný na world music. Promítat se bude i v kině Ponrepo a v rámci Roku židovské kultury v sále radnice Židovské obce v Maiselově ulici, kam je vstup zdarma. Jeden ze sálů multikina nabídne tituly takzvaného "kina osobností". Představí tvorbu čtyř režisérů a čtyř herců, kteří do Prahy přijedou. Mimo jiné Claudie Cardinalové, která bude v závěru festivalu oceněna Kristiánem, Emílie Vášáryové, Julia Machulského a Ivana Passera.

Podle Feniče bylo v předprodeji prodáno už 30.000 vstupenek. Česká televize uvádí do 1. dubna vždy večer na programu ČT1 festivalové zpravodajství. Bližší informace naleznou filmoví fanoušci v katalogu a na internetové adrese http://www.febiofest.cz.

Autor: