Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Festival Berlinale chystá několik novinek, poprvé nabídne 3D filmy

Kultura

  15:56
BERLÍN - Letošní mezinárodní filmový festival Berlinale, jehož 61. ročník začne v německé metropoli 10. února, nabídne několik novinek. Vůbec poprvé na něm budou k vidění 3D filmy, v hlavní sekci ubude množství soutěžních snímků a ten vítězný festival završí.

Ředitel Berlinale Dieter Kosslick foto: Reuters

Celkem se na Berlinale představí čtyři trojrozměrné filmy, k jejichž sledování jsou potřeba speciální brýle. Francouzský animovaný snímek Les contes de la nuit (Povídky noci), který bude mít v Berlíně světovou premiéru, pořadatelé dokonce zařadili do hlavní soutěže.

Vedle něj se návštěvníci mohou těšit na 3D novinku známého německého režiséra Wima Wenderse Pina o taneční skupině Piny Bauschové nebo dokument jeho neméně slavného krajana Wernera Herzoga Cave Of Forgotten Dreams (Jeskyně zapomenutých snů) o francouzské jeskyni s malbami pravěkých lovců.



Všechny tyto tři snímky budou mít festivalovou premiéru v jeden den, sobotu 12. února.

"Tyto filmy ukazují, že s 3D filmy lze velmi dobře pracovat i v oblasti umělecké kinematografie," řekl ředitel přehlídky Dieter Kosslick. Posledním trojrozměrným dílem bude The Mortician (Pohřebák) britského režiséra Garetha Maxwella Robertse v nesoutěžní sekci Panorama.

Mezinárodní filmový festival Berlinale

16 medvědů
V uvádění 3D snímků se tak Berlinale připojí k jinému významnému evropskému festivalu v Cannes, kde už si tento druh filmů, zpopularizovaný hlavně kinohitem Jamese Camerona Avatar, svou premiéru zažil. Po vzoru francouzského konkurenta berlínská přehlídka také letos sníží počet filmů, které budou soutěžit o Zlatého medvěda. Zatímco loni jich bylo ještě 20, letos jich organizátoři do soutěže vyslali jen 16. "Tak málo jsme ještě neměli," poznamenal ředitel Berlinale.

Přehlídka se letos vrátí k tradici promítání vítězného filmu na samý závěr po udílení cen, které budou tento rok rozdány v sobotu 19. února večer.

"Mnoho lidí říká: 'My jsme ten film neviděli, proč dostal Zlatého medvěda,' tak jim chceme umožnit se na něj ještě jednou podívat," vysvětlil Kosslick.



Prestižní přehlídku tak možná zakončí německý film Wer wenn nicht wir (Kdo když ne my) režiséra Andrese Veiela, americký The Future (Budoucnost) v režii Mirandy Julyové či turecký snímek Bizim Büyük Çaresizligimiz (Naše velká beznaděj) od Seyfiho Teomana, které budou v hlavní soutěži soupeřit například s íránským filmem Jodaeiye Nader az Simin (Nader a Simin, odloučení) režiséra Asghara Farhádího, maďarským A Torinói Ló (Turínský kůň) nebo s americkým bankovním thrillerem Margin Call, v němž hlavní roli ztvárnil Kevin Spacey.

České filmy soutěžit nebudou
Návštěvníci finálového večera ale určitě neuvidí žádného z českých zástupců, protože ti byli zařazeni do nesoutěžní sekce Forum. V ní bude uveden dokument Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové a dva celovečerní hrané debuty Osmdesát dopisů režiséra Václava Kadrnky a Dům slovenské filmařky Zuzany Liové, který vznikl v česko-slovenské produkci.

Vedle nich se na souběžně konaném Evropském filmovém trhu, určeném pro producenty, představí další čtyři české filmy a ukázka z dokončovaného režijního debutu exprezidenta Václava Havla Odcházení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!