130 let
Skupina Kryštof.

Skupina Kryštof. | foto: ČTK

Festival České hrady.cz začne na Točníku akustický Kryštof

Kultura
  •   15:17
PRAHA - Speciální akustický koncert kapely Kryštof bude součástí první zastávky hudebního festivalu České hrady.cz, která se 9. a 10. července uskuteční na hradě Točník na Berounsku ve Středních Čechách.

Točník jako první hrad v rámci osmitýdenního hradního turné otevře svou bránu v pátek, kdy festival zahájí koncert Kataríny Knechtové. Vystoupí také Gipsy.cz a Dan Bárta & Illustratosphere. V sobotu se areál festivalu přesune pod Točník přímo vedle hradu Žebrák, kde vyrostou dvě velká festivalová pódia, sdělila za organizátory Martina Reková.

Festivaly České hrady.cz a Moravské hrady.cz letos nabídnou návštěvníkům na osmi hradech po celé republice dohromady 136 hodinových koncertů s možností návštěvy hradních památek.

"Na tomto hudebním festivalu na hradech se mi líbí jeho přátelská atmosféra, spojení hudebního zážitku s výletem na hrad je navíc ideální volba pro celou rodinu," uvedl zpěvák a kytarista Richard Krajčo, který s kapelou Kryštof nabídne na českých hradech speciální akustický koncert. Na moravských hradech vystoupí Kryštof s klasickým koncertním obsazením a zařadí novinky DuDuDu, Malý princ, Ostravská balada nebo Cyrano.

Podle Rekové letošní festival přivítá během osmi prázdninových víkendů odhadem 50.000 návštěvníků, kterým organizátoři nabídnou hodinové koncerty předních tuzemských kapel a hudebních interpretů. V prostředí historických památek vystoupí Kryštof, Monkey Business, Aneta Langerová, Vypsaná fiXa, Wohnout, Support Lesbiens, Dan Bárta, Katarína Knechtová, Horkýže Slíže, Sto zvířat, Toxique, PSH, Tomáš Klus, Sunshine nebo Bratři Ebenové.

"Marek Eben uváděl pořad O poklad Anežky České, tím je s hradním prostředí pomyslně spojený a navíc jejich koncerty hradům sluší," podotkl jeden z organizátorů Michal Šesták. Bratři Ebenové přes svou pracovní vytíženost vystoupí alespoň na Rožmberku nad Vltavou, Veveří a Hukvaldech.

Festivalové areály budou zahrnovat i třetí hudební scénu určenou pro děti a jejich rodiče. Její program bude v režii projektu Kašpárek v rohlíku.

Hudební festival České hrady.cz, který loni navštívilo během pěti prázdninových víkendů 30.000 lidí, se rozšiřuje. K loňským festivalovým místům na Točníku, Kunětické hoře, Švihově, Bezdězu a Rožmberku nad Vltavou letos přibudou moravské hrady Bouzov, Veveří a Hukvaldy v rámci navazujícího festivalu Moravské hrady.cz.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz