Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Festival dokumentárních filmů Ji.hlava zve i na první světové snímky o koronaviru

Snímek Coronation (2020). foto: Ji.hlava

PRAHA - Čtyřiadvacátý ročník festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava začne již za tři týdny. „Věříme, že festival, navzdory pandemii, proběhne fyzicky. Filmy patří především do kin a možnost osobních setkání považujeme za nenahraditelnou,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.
  18:00

Festival uvede první dokumentární filmy, které se stále nové problematice věnují. Jedním z lákadel bude i snímek CoroNation od čínského umělce Aje Wej-Weje. 

„Dnes je víc než zřejmé, že vlivem koronaviru se celá společnost promění a velké změny se dotknou i kinematografie. I proto je pro nás důležité festival uspořádat, podpořit filmaře, kinaře a také filmové diváky,“ říká Hovorka. „Už v letošním ročníku uvedeme první filmy, které se koronaviru věnují.“

Snímek Coronation (2020).
Snímek Coronation (2020).

Diváci uvidí v české premiéře celovečerní snímek čínského umělce a občanského aktivisty Aj Wej-weje. Očekávaný film CoroNation zachycuje dění v čínském Wu-chanu mezi 23. lednem a 8. dubnem letošního roku, tedy dobu nejtěžší karantény. Film přibližuje příběhy „obyčejných“ lidí: jak truchlí po mrtvých, bojují s byrokracií nebo se „jen“ snaží žít.

 „Aby vláda udržela stabilitu, využívá obrovské množství peněz a lidí jen k tomu, aby mě sledovala a kontrolovala,“ říká ve filmu muž, který se marně snaží získat od úřadů urnu s popelem svého otce. „Proč ale vláda tyhle zdroje raději nepoužije na to, aby nám pomohla?“ ptá se.

Lyričtější zážitek slibuje světová premiéra pásma rumunských filmů Cesta kolem domova za 60 dní, které vzniklo letos na jaře. Dílo reflektuje izolaci vynucenou pandemií a ukazuje, jak je možné vyrovnat se s krizí. Básnivá montáž starých záběrů se střídá s kompilací z veřejných kamer po celém světě nebo se scénami z loutkové pohádky. A dojde i na návštěvu mimozemšťana. „Opuštěné ulice vypadají naprosto stejně jednoho večera v abchazském Suchumi jako v odpolední Bukurešti během celostátní izolace,“ zazní z jednoho filmu.

24. MFDF Ji.hlava proběhne 27. října – 1. listopadu 2020. Více informací naleznete na webu MFDF Ji.hlava, na festivalovém facebooku nebo instagramu.

Autor: