130 let
Zahajovací film.Superhrdinové italského režiséra Paola Genovese.

Zahajovací film.Superhrdinové italského režiséra Paola Genovese. | foto: Repro LN

Festival ve Varech zahájí Superhrdinové. Pořadatelé oznámili i další novinky v programu

KVIFF 2022
  •   15:00
Zahajovacím snímkem 56. karlovarského festivalu bude romantické komediální drama Superhrdinové. Film natočil italský režisér Paolo Genovese, známý zejména jako tvůrce komedie Naprostí cizinci (2016), která se dočkala řady mezinárodních remaků včetně českého. Superhrdinové líčící vztah nesourodého páru komiksové kreslířky a teoretického fyzika měli v Itálii premiéru loni o Vánocích.

Pořadatelé oznámili rovněž závěrečný film festivalu, jímž bude nové dílo tvůrce legendárního Šíleného Maxe George Millera. Romantické drama Tři tisíce let touhy pojednává o profesorce naratologie (Tilda Swintonová), která přijíždí na konferenci do Istanbulu. Její postoje racionální vědkyně začnou ale postupně brát za své, když v hotelovém pokoji ze starobylé lahvičky zakoupené na bazaru vypustí Džina (Idris Elba).

Přijede Liev Schreiber

Nově ohlášeným hostem karlovarského festivalu je americký herec a režisér Liev Schreiber, který účinkoval například v oscarovém snímku Spotlight z roku 2015. Ve Varech byl už v roce 2004, kdy tam společně s hercem Elijahem Woodem představili v Čechách natáčený snímek Naprosto osvětleno. Adaptace knihy Jonathana Safrana Foera, která je příběhem mladého Američana hledajícího své kořeny na Ukrajině, byla Schreiberovým režijním debutem.

Na letošním ročníku MFF Karlovy Vary se uskuteční též pocta Jérômu Paillardovi, dlouholetému řediteli filmového trhu při filmovém festivalu v Cannes. Paillard ve Varech uvede film Povodeň s Isabelle Huppertovou, který v roce 1993 produkoval.

Přidané filmy: Bowieho testament i dnešní Siouxové

Pořadatelé včera ohlásili ještě další přídavky k dosud zveřejněnému programu. Je mezi nimi snímek Moonage Daydream, jejž natočil Brett Morgen na základě pěti milionů nejrůznějších audiovizuálních elementů, které nashromáždil hudebník David Bowie.

Vary uvedou například také nejlepší debut z letošního festivalu v Cannes, vhled do života současných potomků siouxského podkmene Oglala Lakota nazvaný Válečný pony od režisérek Riley Keoughové a Giny Gammellové.

Promítat se bude i film Blízko režiséra Lukase Dhonta, který vypráví o blízkém přátelství dvou třináctiletých chlapců. V Cannes získal tento snímek Velkou cenu poroty.

KDE LZE VIDĚT HVĚZDYDRŽITELE ČESTNÝCH CEN 56. MFF KARLOVY VARY

GEOFFREY RUSH

■ 6. 7. ve 14.00 Thermal

Uvede film Králova řeč, diváky pozdraví při příjezdu na červený koberec

■ 7. 7. ve 22.00 Thermal

Uvede film Záře

■ 8. 7. v 16.00 Městské divadlo Karlovy Vary

Uvede film Quills – Perem markýze De Sade

■ 9. 7. v 18.00 Thermal

Pozdraví diváky při příjezdu na červený koberec, během večera převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové

kinematografii

BENICIO DEL TORO

■ 8. 7. ve 13.00 Thermal

Uvede film Traffic – Nadvláda gangů. Diváky pozdraví při příjezdu na

červený koberec. Po projekci následují Q&A.

■ 9. 7. ve 13.00 Městské divadlo Karlovy Vary

Uvede film Obvyklí podezřelí

■ 9. 7. v 18.00 Thermal

Pozdraví diváky při příjezdu na červený koberec, během večera převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary

BOLEK POLÍVKA

■ 8. 7. v 16.00 Thermal – projekce filmu Zapomenuté světlo.

Pozdraví diváky při příjezdu na červený koberec spolu s Veronikou Žilkovou a Vladimírem Michálkem.

■ 9. 7. v 18.00 Thermal

Převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary

Autor: Marcel Kabát