Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Festival Pražské jaro začal. Má vlast poprvé zněla v německém podání

Kultura

  20:49aktualizováno  22:52
PRAHA - Dlouhými ovacemi vstoje skončil v úterý úvodní koncert 70. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Největší tuzemskou přehlídku klasické hudby poprvé v historii zahájil německý orchestr.

Smetanova Má vlast v podání symfonického orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku pod vedením dirigenta Thomase Hengelbrocka. foto: ČTK

Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu řídil šéfdirigent Thomas Hengelbrock. Tradičně zazněl cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. Festival potrvá do 3. června.

Jubilejní Pražské jaro začne v duchu česko-německého smíření

Předznamenaly ho fanfáry, které se čtvrt hodiny před začátkem koncertu rozezněly před Obecním domem. Pořadatelé poprvé na zahájení použili v koncertní síni stupňovité hlediště, aby posluchačům v zadních řadách zlepšili hudební zážitek. V úvodu koncertu zazněla česká hymna, kterou Němci pro Čechy přednesli netradičně vstoje.

Účast německých hudebníků na Pražském jaru je symbolická. Také orchestr má sedmdesátiletou tradici, do Prahy navíc zavítal v době oslav 70. výročí konce druhé světové války. Jde teprve o páté zahraniční těleso, jemuž byl úvodní koncert svěřen.

Dirigent Hengelbrock v pondělí novinářům řekl, že historické souvislosti vzniku festivalu po skončení války vnímá silně a je pro něj poctou, že Němci mohou nejdůležitější český hudební festival zahájit. „Dnešní večer byl jedním z nejdůležitějších v mém muzikantském životě,“ řekl po koncertu Hengelbrock. Hrát Mou vlast ve Smetanově síni s německým orchestrem byl pro něj dojemný zážitek.

Zeman se zahájení opět neúčastnil

Mou vlast si orchestr vyzkoušel na několika koncertech už v Hamburku a okolí. V úterý ji zahrál bez přestávky tak, jako to loni na festivalu zavedl Jiří Bělohlávek. Někteří přítomní kritici byli s provedením spokojeni, interpretace se podle nich v detailech lišila od podání českých orchestrů.

Šestapadesátiletý Hengelbrock vede orchestr, který se pyšní bohatou dirigentskou tradicí, od roku 2011. Jako příznivec historicky poučené interpretace všech stylových epoch studoval i historický a politický kontext, v němž Má vlast vznikla. O českou hudbu se zajímá dlouhodobě.

Tak jako loni se úvodního koncertu neúčastnil prezident Miloš Zeman, hlava státu přitom bývala v minulosti přítomna pravidelně. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se nemohl zúčastnit, protože už je v Olomouci, kde ráno zahajuje třídenní návštěvu kraje. Prezident zaslal festivalu tradičně zdravici, uvedl Ovčáček.

Koncert se bude opakovat ve středu.

Autoři: ,