Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Festival pro židovskou čtvrť bude letos po sedmnácté

Kultura

  12:56
PRAHA - Přehlídku hudby, divadla, filmu, autorských čtení, výstav, výtvarných dílen, stolních her a happeningů nabídne v Boskovicích na Blanensku od 16. do 19. července už 17. ročník festivalu pro židovskou čtvrť. Čtyřdennímu programu bude podle pořadatelů tradičně patřit celé město.

Festival Boskovice foto: myspace.com/boskovicefestival

"Festival Boskovice jsou čtyři dny nabité letní pohodou a bohatým programem. K vidění a slyšení bude v amfiteátru letního kina, v zámeckém skleníku, na hradě, v synagoze, v Muzeu Boskovicka, v ulicích židovské čtvrti, v městském kině a na spoustě dalších míst. Ovládne celé město a v tom spočívá jeho výjimečnost," sdělila ČTK za pořadatelé Adéla Kebrdlová.

Festival, jehož spolupořadatelem je sdružení Unijazz, je zaměřený na propagaci jedinečné urbanistické památky v Boskovicích. Jihomoravské město nabízí pro kulturní program veškerá zajímavá místa a zákoutí. Přístupný bude mimo jiné židovský hřbitov, v synagoze je pak k vidění stálá expozice věnovaná židovské čtvrti.

Načeva i Lachtaní divadlo
V amfiteátru letního kina vystoupí mimo jiné Monika Načeva a Michal Pavlíček, skupina Jablkoň, nebo romská kapela Terne Čhave. Zájemci o divadlo uvidí pohádku Čertův Švagr, představení divadla Feigele O královně Ester, Lachtaní divadlo Honzy Kovaříka, nebo Loutky bez hranic. Chystají se také výstavy fotografií, nebo promítání filmů.

Sdružení Unijazz pořádá festival pro zachování a obnovu židovské čtvrti od roku 1993. Židovská komunita v Boskovicích patřila k nejvýznamnějším na Moravě a v době největšího rozkvětu v polovině 19. století tvořila třetinu obyvatel města. Deportaci boskovických Židů do koncentračních táborů za druhé světové války přežilo jen 14 ze 458 lidí. Další informace najdou zájemci na adrese www.myspace.com/boskovicefestival.

Autor: