Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Festival proti rasismu: Černorudí a hrdí

Kultura

  7:37
PRAHA - Na prvního máje se na pražské Císařské louce uskuteční hudební akce May Day - Festival Proti Rasismu. Milan Trachta říká: "Festival nabízí možnost dostat politiku nenásilnou cestou z uzavřených jednání politické 'elity' mezi normální lidi."

Envy foto: Yoshiharu Ota

Jak vznikla myšlenka festivalu?
První máj je připomínkou boje za osmihodinovou pracovní dobu a přeneseně je to svátek vyjadřující solidaritu všech pracujících. V posledních letech se však podoba oslav změnila na každoroční přetlačování s policií nebo snahy o blokádu neonacistických pochodů, čímž se původní význam úplně setřel. Proto jsme se rozhodli zkusit to jinak. Festival, na kterém hrají kapely, které mají k odkazu prvního máje blízko a na kterém mají své stánky všechny organizace a kolektivy, které navazují na anarchistickou tradici, nám přišel jako zajímavý nápad.

Nesetkali jste se v době příprav s odmítavou nebo negativní reakcí od okolí? Přece jenom jsou akce ANTIFY ostřeji sledované a pro konflikty si "druhá strana" obvykle nechodí daleko...
Spíš to bylo přesně naopak. V momentě, kdy jsme řekli, kdo jsme a co připravujeme, řada lidí nám nabídla svou pomoc, nebo nabídla zdarma věci, které jsou k festivalu zapotřebí. Přiznám se, že tak vysokou míru ochoty pomoc jsme vůbec nečekali a patří to bezpochyby k pozitivním momentům celé akce. Co se týče "druhé strany“, tak ta se na festivalu neukázala.

Je důležité, aby kapely měly podobné smýšlení? Nebo není problém oslovit "neutrální" kapelu, resp. takovou, která se politicky veřejně neangažuje?
V první řadě oslovujeme kapely, které jsou naladěny na stejnou vlnu jako my. Jejich množství je obrovské, takže jsme zatím nemuseli otázku "neutrálních“ kapel vůbec řešit. Pokud by ale nějaká taková chtěla na festivalu pořádaném "extremisty“ k připomenutí památky prvního máje vystoupit, asi by s tím nebyl problém. Pokud by se tedy vešla do programu, samozřejmě. Už letos jsme kvůli zájmu kapel vystoupit na festivalu museli otevřít druhou stage. A i tak jsme byli nuceni několik kapel odmítnout.

Jak jste letos na festival dostali headlinery? Propagandhi jsou jasní, ale Envy?
Propagandhi je kapela, která je nám myšlenkově velice blízká. A přestože hrají velmi málo a jejich turné je krátké, měli velký zájem na festivalu hrát a to i díky tomu, že slyšeli o minulém ročníku samé pozitivní věci. Envy jsou v Evropě již potřetí, ale vždy se jim Praha vyhýbala a oni měli velký zájem si tady zahrát. Právě v té době přišla naše nabídka, oni byli nadšeni a my samozřejmě také, protože to, že Envy svůj první koncert v ČR odehrají právě na festivalu Antifašistické akce je skvělé.

Envy: Scene


Čeho byste chtěli festivalem dosáhnout? Povedl se loňský ročník podle představ?

Loni přišlo na Císařskou louku víc než 3.000 lidí. To bylo mnohem víc než jsme čekali. Podle naprosté většiny reakcí byli všichni s akcí spokojeni. Festival navštívila spousta "normálních" lidí, kteří by na "akci anarchistů“ nikdy nepřišli. Takhle měli možnost seznámit se s našimi myšlenkami přímo a ne skrze obrazovku televize. Jasně, nestali se z nich anarchisté, ale minimálně už ví, že anarchisté vypadají a chovají se trochu jinak, než jak bývají v médiích obvykle vykreslováni. To by se na demonstraci ohrazené kordonem policistů nikdy nepodařilo.

Uspořádat festival může být dost náročné, kde získáváte finanční (a jinou) podporu? Ještě navíc, když je zadarmo...
Všechny kapely hrají zadarmo, resp. za cesťák. Organizátoři festivalu pracují zadarmo a velkou část nákladů se podařilo eliminovat právě díky vstřícnosti lidí, kteří s festivalem pomáhají. Kromě toho už od začátku roku běží benefiční akce na festival, takže prostředky máme. Festival nemá žádné sponzory a neplatíme ho ani z žádné reklamy. Jedním z našich cílů ale je ukázat, že i bez sponzorů a reklam a pouze na dobrovolnické práci lze realizovat podobné akce. Jinak řečeno: "Svět bez kapitalismu je možný.“

Četla jsem názor, že "politika je vždy frustrující, se zábavou tedy nemůže mít nic společného." Jak kooperuje politika se zábavou na May Day festivalu?
Politika je vše, co se týká řešení čehokoli, co přesahuje čistě soukromý rozměr jednotlivce. Politika, ať už ve velkém či malém, se nás každý den dotýká. Můžeme před ní strkat hlavu do písku a tvářit se, že se nás netýká, ale budeme si tak leda lhát do kapsy. Z těchto důvodů je jednoduší postavit se jí čelem a řešit problémy, které ve společnosti zcela zřetelně existují, než čekat, až je za nás vyřeší někdo jiný. MayDay festival nabízí možnost dostat politiku nenásilnou cestou z uzavřených jednání politické "elity“ mezi normální lidi. Nabízíme vlastní alternativy, ať je najdete v textech vystupujících kapel, nebo analýzách zúčastněných organizací. Je jen na vás, která forma je pro vás přijatelnější. O tom celý festival je.

Černobílým viděním vás mnoho lidí zařadí rovnou k levici, komunistům, "rudým". Není někdy i tohle frustrující?
Nejsme bolševici a marxismus-leninismus pokládáme za stejné ohrožení svobody jako fašismus nebo nacismus. Že se najdou takoví, co nás označují za "leninsko-bolševicky spolek" a lhostejno, zda je to neonacista nebo signatář Anticharty a člen SSM Karel Steigerwald, nás nepřekvapuje. Pokud chybí argumenty, uchyluje se kdekdo alespoň k pomluvám nebo nadávkám. Ukazuje tím ale nakonec jen vlastní slabost. A pokud někdo říká, že jsme "rudí“ tak ho opravíme. Jsme totiž černorudí. A jsme na to hrdí.

Navštivte: http://mayday-festival.cz

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!