Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Festival španělských filmů nabízí drsnou komedii i horor

Kultura

  8:00
PRAHA - Festival La Película letos odstartuje 19. února česká premiéra oceňovaného filmu Sněhurka: Jiný příběh, který je inspirován němými filmy a vychází ze známé pohádky.

Z filmu Sněhurka: Jiný příběh foto: Reprofoto

Film o Sněhurce s podtitulem Osudová láska v rytmu flamenca a býčích zápasů natočil jako svůj druhý celovečerní film režisér Pablo Berger. Snímek připravovaný osm let získal celkem 18 nominací na španělskou filmovou cenu Goya. 

Filmy na přehlídce La Película divákům podle pořadatelů s humorem přiblíží současnou finanční krizi ve Španělsku, ukážou neznámou stránku frankistického režimu, tajemné události odehrávající se během 2. světové války či aktivity povstaleckých jednotek FARC v Kolumbii.

Třicet let nevyjít z domu

Temnou minulost Španělska za frankistického režimu odhaluje animovaný dokumentární snímek 30 let v temnotě režiséra Manuela H. Martína. Vypráví příběh bývalého republikánského starosty Manuela Cortése, jenž byl nucen se skrýt před represivní frankistickou diktaturou do stísněného prostoru ve zdi svého domu, kde takto prožil neuvěřitelných třicet let.

Stejné historické období v Andalusii zobrazuje i snímek Pomerančový med. Scénář tragického příběhu lásky Enriqua a Carmen vznikl na základě archivních materiálů.Frankistický justiční teror zobrazený v tomto snímku nese mnohé podobné znaky s praktikami komunistické strany v Československu v 50. letech.

Opět skutečné události, které se odehrály tentokrát v Kolumbii v letech 2002-2007, zobrazuje snímek Operace E. Film je poměrně věrnou detailní rekonstrukcí dramatických událostí o povstaleckých jednotkách FARC a únosu syna jedné zajatkyně.

Jak přijít k penězům

Festival nabízí i čtyři komediální snímky, které pojí téma peněz. Bláznivá výhra zachycuje rodinu Pelayů, která vymyslela způsob, jak legálně zvítězit v ruletě. Postupně tento rodinný klan ruinoval kasina po celém světě a stal se legendou.

Snímek natočil režisér Eduard Cortés, který je na letošní Películe zastoupen také filmem  Přepadení, ve kterém jsou dva agenti pověřeni fiktivní loupeží madridského klenotnictví. Generál Perón tam totiž prodal cennosti své ženy Evity, ale situace se poněkud zkomplikovala a šperky je třeba dostat za každou cenu zpět.

Z filmu Carmina

Režisér Paco León se při svém debutu inspiroval příběhem vlastní matky – v drsné komedii Carmina popisuje svéráznou majitelku obchodu, který byl již několikrát vyloupen a ani tentokrát pojišťovna nehodlá hradit žádnou škodu. Carmina si tak vymyslí jiný způsob, jak se dostat k ukradeným penězům.

Na všudypřítomnou ekonomickou krizi reaguje další film s názvem Svět patří nám. Alfonso Sánchez vypráví příběh dvou zlodějíčků v Seville, kteří se v roce 2012 rozhodnou přepadnout banku a uprchnout do Brazílie. Ne všechno jde však podle plánu.

Thriller z německo-sovětské fronty

Ve festivalové nabídce nechybí ani thrillery, psychologicky laděné snímky či horory. Napínavý thriller Sněžné ticho diváky zavede na německo-sovětskou frontu za II. světové války mezi vojáky Modrých divizí, které generál Franco vyslal na pomoc Hitlerovi. Ve chvíli, kdy je objeveno zohavené mrtvé tělo s vyrytým nápisem na hrudi, se na pozadí válečné vřavy rozehraje detektivní příběh s prvky hororu.

Další žánrový kriminální snímek, který získal 16 nominací na ceny Goya, je Zásahová jednotka č. 7. Ukazuje práci speciální zásahové jednotky během výstavby světového výstaviště Expo v Seville. Pro policisty z Grupo 7 se stal osudným moment, kdy přestali dodržovat zákony proto, aby dopadli ty, kteří je porušují.

Z filmu Post tenebras lux

Mezilidské vztahy zobrazuje fascinující psychologický snímek jednoho z nejzajímavějších mexických režisérů současnosti Carlose Reygadase Post tenebras lux. Film oceněný za nejlepší režii na loňském MFF v Cannes zachycuje osudy mladé rodiny, která se odstěhuje z města na venkov. Střet s realitou venkova však není zdaleka tak idylický, jak by se na první pohled zdálo.

Tango z Argentiny

Hostem festivalu bude po loňské návštěvě Venezuely tentokrát Argentina. Jí věnovaná sekce Tango Argentino nabízí čtveřici hraných i dokumentárních filmů o tangu, díky nimž se diváci seznámí s historií tohoto tance, ale i s novodobou historií Argentiny a jejího hlavního města Buenos Aires.

Hlavní, pražská hlavní část festivalu La Película se koná tradičně v kině Světozor, a to ve dnech 19. – 24. února. Následně se reprezentativní výběr přesune do Brna, a nově také do Ostravy a Hradce Králové.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč