Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Festival Spectaculare zahájí divadlo a koncert Clarinet Factory

Kultura

  15:30
PRAHA - Multižánrový festival, propojující elektronickou a experimentální hudbu, tanec a pohybové divadlo s multimédii, začíná dnes na Nové scéně Národního divadla dvojprogramem. V první části večera vystoupí belgický taneční soubor Cie Mossoux-Bonté, v druhé se spojí domácí Clarinet Factory s americkým průkopníkem elektro-akustické hudby Christopherem Willitsem.

Belgický soubor Mossoux Bonte foto: Laurent Philippe

V rámci koncertu Clarinet Factory bude pokřtěno nové dvojalbum tohoto seskupení Worx and Reworx. Album zahrne na prvním disku pomyslné best of a několik dosud nevydaných skladeb, druhý disk nabídne unikátní remixy skladeb Clarinet Factory od renomovaných osobností zahraniční i tuzemské elektronické scény jako např. Hidden Orchestra, Sylvain Chauveau, Floex či Pavel Bidlo. Vystoupí také Christopher Willits, který zahraje jak sám, tak i s Clarinet Factory. Willits spolupracuje například s Ryuichim Sakamotem, Taylorem Deupreem a svojí kytarou kreslí abstraktní zvukové obrazce na hranicích ambientu, shoegaze a glitchového popu.

Clarinet Factory pokřtí na koncertě nové album.

Dnešní program na prknech Nové scény zahájí přední belgický taneční soubor Mossoux-Bonté. Uvede své nové představení Les buveuses de café, které je plné hudební a taneční ekvilibristiky a jemného surreálna. "Soubor znají pražští diváci z festivalů Tanec Praha nebo Nultý bod," doplňuje dramaturg divadelního programu Spectaculare Petr Boháč.

Belgický taneční soubor Cie Mossoux-Bonté

Festival Spectaculare nabízí akce až do 31. ledna. Kromě Nové scény Národního divadla se bude odehrávat také v Paláci Akropolis, Centru současného umění DOX a ve Studiu Hrdinů - Veletržním paláci. Představí se přední jména současné hudební scény, jako například Jon Hopkins, který spolupracoval s Coldplay či Brianem Enem, dále Nils Frahm, Fennesz, Hauschka, bvdub, Frederic Robinson či Samuli Kosminen. Koncerty doplní VJové jako Jon Wozencroft, Anders Weberg nebo čeští Dan Gregor a Dušan Urbanec.

Fenneszovy hlukové stěny

Jedním z největších lákadel festivalu je rakouský hudebník Fennesz, který 27. ledna v  DOXu "postaví" své kytarové stěny za doprovodu VJe Jona Wozencrofta, grafika a zakladatele labelu Touch. V druhé části večera se představí trio Marsena Julese z Německa, který za doprovodu VJe Anderse Weberga propojí atmosférickou elektroniku s klavírem a houslemi.

Rakouský hudebník Fennesz je jedním z lákadel festivalu

Součástí programu festivalu je také speciální uvedení nového představení Faith předního českého souboru fyzického divadla Tantehorse s živou hudbou německého dark-jazzového kvarteta Bohren & Der Club of Gore (29. ledna se ve Studiu Hrdinů). Nabídku doplní projekce hudebních filmů v Biu Oko (Dead Can Dance, Sigur Rós, Einstürzende Neubauten apod.) a workshopy – interaktivní pro děti s Clarinet Factory a Alanem Vitoušem i pro zájemce o hlubší znalosti s přítomnými hudebníky.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč