Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Festival TrutnOFF BrnoON představí mnohotvárný program, přijedou Sisters of Mercy a Reef

Sisters of Mercy foto: TrutnOFF BrnoON

Už potřetí se v brněnském areálu Na Střelnici uskuteční ve dnech 18. - 21. srpna festival TrutnOFF BrnoON. Jedna z našich nejstarších hudebních přehlídek pod širým nebem původně probíhala na trutnovském Bojišti, v roce 2020 ji pořadatelé přesunuli do Brna.
  10:00

Největším jménem aktuální programové nabídky festivalu jsou britští exponenti gotického rocku Sisters of Mercy, „kapela, jež spojila underground s popem a protkala jej temností a elektronikou, která jejich hudbě dodává současný zvuk,“ jak uvádí zakladatel festivalu Martin Věchet.

Festival si od svého vzniku nezakládá pouze na jednom hudebním směru, ale specificky širokém rozpětí. A nejinak tomu bude i letos. Zahraniční soupisku obohatí například známá britská kapela Reef, která přiveze repertoár z nového alba Shoot Me Your Ace, jejich pospunkoví krajané The Subways nebo kapela Dhol Foundation, pověstná působivými show za využití indických bubnů. Fesitval v neděli vyvrcholí koncertem syna již nežijícího krále reggae Boba Marleyho Juliana.

Domácí program uvede celé spektrum stylů od kvalitního popu Anety Langerové přes vzpomínkové bloky Michala Prokopa a Framusu Five, kapely Flamengo Reunion Session nebo Hudba Praha s Michalem Ambrožem, až po populární současné kapely jako je Vypsaná fixa, Monkey Business, Mucha nebo Povodí Ohře.

Svoje výrazné zastoupení bude mít tradičně na festivalu také klasický i současný český hudební underground a folkoví písničkáři. Nebude chybět ani Ivan Mládek se svým Banjo Bandem, který na trutnovském festivalu v roce 1995 odstartoval svůj comeback, nebo opakování loňské premiéry letního scénického provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

K festivalu také neodmyslitelně patří debaty a diskuse nebo výstavy na aktuální témata. Situace v Rusku a na Ukrajině, zakazovaná kultura, festivaly a koncerty v době totality, tvorba samizdatu, to jsou témata besed, jichž se zúčastní například politička Hana Marvanová Kordová, novinář Jaroslav Spurný, bývalý disident Petr Placák nebo „undergroundový guru“ a spoluzakladatel trutnovského festivalu František „Čuňas Stárek.

Festival má dlouholetou tradici každoročního věnování festivalu. Pořadatelé tak obvykle reagují na aktuální společenské a politické události nebo připomínají jim blízké osobnosti či občanské iniciativy. Letošní ročník je logicky věnován míru a svobodě Ukrajiny.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!